Forex: Středeční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 24. 6. 2009 10:00

Včerejší obchodování nabídlo první zajímavější čísla již v brzkých ranních hodinách, kdy byly zveřejněny z Německa výsledky indexu spotřebitelské důvěry, který v červnu překvapil růstem z 2,5b. až na své roční maximum 2,9b.
Další data pak následovala v podobě francouzského růstu spotřebitelských výdajů (-0,2%) a PMI eurozóny, který nabídl spíše smíšené výsledky.
Zatímco totiž PMI ve výrobním sektoru rostl podle očekávání na 42,4b., PMI ve službách se v eurozóně poprvé po třech měsících snižoval, a to na 44,5b. (oček.: 45,8b.). Z dalších fundamentů pak ještě Británie zveřejnila červnové počty nově schválených hypotečních úvěrů, které rostly z 29 tis. na 31,2 tis. a bez zajímavosti pak nezůstala ani americká obchodní seance, která nabídla počty prodaných již jednou vlastněných domů, které se v USA zvyšovaly ze 4,66 mil. na 4,77 mil. (oček.: 4,82 mil.). Situace na akciových trzích byla včera v porovnání s pondělím nesrovnatelně klidnější a většina akciových indexů uzavřela kolem hodnot, se kterými do včerejší obchodní seance vstupovala (S&P500 +0,23%), což na FX prospívalo především euru, které zpevňovalo na všech hlavních měnových párech.
Také cena ropy se včera vzpamatovala z pondělních výprodejů a rostla zpět na 68,60 USD/barel, dražší pak bylo také zlato, které uzavřelo včerejší seanci na 924 USD/tr.unc.

Středeční seance přinese mezi nejdůležitějšími čísly z Evropy pouze dubnový běžný účet platební bilance, který by měl podle většinových odhadů skončit v deficitu 4,6 mld. euro, a poté již pak pouze v poledne zveřejní Británie výsledky indexu realizovaných prodejů (CBI) za měsíc červen (oček.: -17b., předch.: -17b.). To hlavní tak pro dnešek nabídnou až odpoledne Spojené státy, které přinesou hned několik velmi silných market moverů.
Prvním bude již ve 14:30 zveřejněné květnové tempo růstu nových továrních objednávek, jejichž objem by měl podle většinových odhadů klesat tentokrát o 0,6% (předch.: +1,7%). Půl hodiny na to pak ještě v Británii předstoupí před parlamentní výbor pro finance šéf Bank of England Mervyn King, který promluví o situaci v britské ekonomice.
Další data, tentokrát opět z USA, pak přijdou na řadu ještě v 16:00, kdy budou zveřejněny výsledky z amerického trhu s bydlením a tentokrát se bude jednat o květnové počty prodaných nových domů, od kterých trh čeká růst z dubnových 352 tis. na 360 tis.
To hlavní však Spojené státy nabídnou až navečer, když ve 20:15 bude rozhodovat o úrokových sazbách americká centrální banka.
Ta by měla sazby téměř jistě ponechat na 0,25% a tak se pozornost obchodníků bude upírat především na doprovodný komentář, který banka zveřejní společně se svým rozhodnutím. Jakákoliv zmínka o tom, že by Fed mohl rozšířit program na vykupování cenných papírů, nebo případná změna rétoriky směrem k ekonomickému a cenovému vývoji v USA pak může být zárukou vysoké volatility.
Další fundamenty pak již přinese až noc ze středy na čtvrtek, to když z Nového Zélandu přijdou tamní výsledky běžného účtu za 1Q, který by měl skončit v deficitu 1,26 mld.NZD (předch.: -4,03 mld.).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services