Forex: JPY prudce zhodnocuje díky návratu rizikové averze

Zprávy z finančních trhů, 23. 6. 2009 10:00

Japonský jen se včera stal jednoznačně nejsilnější z nejvíce obchodovaných měn, když zpevňoval na všech hlavních měnových párech díky návratu výrazné averze k riziku, která včera prolínala jak obchodování v Evropě a v USA, tak v noci ze včerejška na dnešek i asijskou obchodní seanci. Začátkem týdne se tak akcie, které se možná v minulých týdnech dostaly podle obchodníků příliš rychle příliš vysoko, musejí znovu vypořádávat s výběrem zisků, ke kterému obchodníky přimělo například i zveřejnění ekonomického výhledu Světové banky, která počítá do tohoto roku s kontrakcí světové ekonomiky o 2,9%, což je výrazně horší výsledek než její předchozí odhady, které počítaly s kontrakcí o 1,7%.
Výběr zisků včera zasáhnul všechny hlavní světové burzy a tak zatímco americký index S&P500 uzavřel včerejší obchodování níže o 3,06%, v Asii se japonský Nikkei225 dnes ráno propadal o 3,02%, zatímco hongkongský Hang Seng slábnul o 3,16%.
Zájem naopak výrazně narostl o americké vládní dluhopisy, jejichž cena rostla podél celé výnosové křivky, a to i přesto, že obchodníci nervózně vyčkávají na zítřejší zasedání Fedu a americké ministerstvo financí chystá jen tento týden emisi dluhopisů v celkovém objemu 104 mld. dolarů.  Takovéto prostředí tradičně výrazně prospívá převážně japonské měně, která tak včera na páru s dolarem uzavřela seanci silnější o 0,3% na ceně 95,90 USD/JPY, zatímco k euru zpevňovala o 1% a k britské libře pak o 1,4%.
Ještě většího růstu se pak včera japonský jen dočkal na párech s výše úročenými měnami jako byl například australský dolar, kterému růst akcií v z minulého měsíce vydatně pomohl, když k tomu dokázal zpevnit až o 2,6% na cenu 75,40 AUD/JPY.

Z fundamentů přitom včerejšek přinesl jen minimum ekonomických dat z Japonska, když jedinými čísly které stály za pozornost byly výsledky indexu aktivity terciárního sektoru, který v dubnu rostl meziměsíčně o 2,2%, oproti původně očekávanému růstu o 2,3%.

Přestože má japonská z hlavních světových ekonomik ke úplné stabilizaci zatím možná nejdále, japonskému jenu se díky jeho statutu bezpečného přístavu dařilo také v průběhu dnešního rána, když se na páru s dolarem dostal až na 95,04 USD/JPY, zatímco k euru posiloval na 131,40 EUR/JPY.
Přestože si JPY připsal od začátku tohoto týdne výrazné zisky, o tom zdali si je dokáže do budoucna udržet zatím ale nejsme přesvědčeni. V případě že se obchodování na akciových trzích zklidní, JPY se může velmi rychle a snadno dostat zpět pod prodejní tlak, a to zejména na párech s rizikovějšími měnami. Z fundamentů nabídne Japonsko v noci z úterka na středu pouze květnovou obchodní bilanci, která by podle většinových odhadů měla dostat do přebytku 150 mld. JPY (předch.: -50 mld.).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services