Komentář k americkému trhu

Zprávy z finančních trhů, 22. 6. 2009 14:00
V pátek americký trh na úvod zaznamenal slušný růst – o 60 bodů během patnácti minut.
To však bylo ze strany nákupů zhruba vše, na trh nastoupily prodeje a ke konci první hodiny trh většinu úvodních zisků odevzdal. Úvodní růst byl pokračováním čtvrtečního posilování, když nejvíce profitovaly méně známé technologické tituly a další společnosti s nízkou kapitalizací.
Zatím se neobjevila výrazná reakce na očekávané expirace opcí ani na změny ve vahách indexů, ale k tomu by mohlo dojít ke konci týdne.
Při absenci jakýchkoli zpráv tituly dopoledne postupně oslabovaly a krátce po poledni již trh při absenci poptávky sestoupil do negativního teritoria.
Dow Jones s blížícím se koncem seance oslaboval o více než 50 bodů, zatímco S&P oslaboval jen mírně a NASDAQ šel do pozitivního teritoria.
Závěr byl ve znamení oslabení, nakonec však uzavíral oslaben pouze Dow Jones, a to o zhruba 16 bodů.
Takový závěr však byl vzhledem k průběhu seance velice pozitivní.   Tento týden zasedá bankovní rada FEDu a chystá se další řada aukcí vládních dluhopisů.
Také se blíží konec měsíce i konec čtvrtletí a díky kombinaci těchto faktorů by se trh mohl vymanit z dlouhodobě úzkého rozpětí a vystoupat nahoru.
Tento průběh se zdá jako nejpravděpodobnější, i když vlažná reakce ze strany býků na příležitosti k nákupu, které se naskytly ke konci minulého týdne, do tohoto scénáře moc nezapadá.
Známky indikující oživení ekonomiky se objevují prakticky ve všech dotčených oblastech (vedoucí indikátory, zprávy FED a dokonce i údaje na trhu s nemovitostmi), což by v kombinaci s latentní nákupní sílou o objemu 3,7 bilionů USD mohlo začít hrát roli buď ještě před koncem čtvrtletí anebo krátce před začátkem výsledkové sezóny.
Zatím se dá jen obtížně odhadovat, odkud přichází nabídka, která trh oslabuje.
Dnes by měl trh před očekávaným zasedáním FEDu posílit.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services