Forex: V důsledku politického napětí by mohly bezpečné měnové přístavy opět získávat, australský dolar ztrácí

Zprávy z finančních trhů, 22. 6. 2009 12:00

Zhoršující se politická situace v Iránu vyvolává napětí, které by se dle slov prezidenta Evropské centrální banky mohlo promítnout i do mezinárodní ekonomiky.
V důsledku těchto událostí by na významu mohly opět nabývat bezpečnější investice, mezi které se na měnovém trhu řadí americká a japonská měna.
Negativní sentiment na finančních trzích podpořil i revidovaný odhad Světové banky pro ekonomický vývoj v letošním roce zveřejněný před červnovým zasedáním G8.
Banka pozměnila původní predikci globální hospodářské kontrakce ze 1,7 % na 2,9 %.

Vysoce úročené měny jako australský dolar by z důvodu vyšší rizikové averze mohly naopak ztrácet.
V absenci důležitých zpráv z Austrálie tento týden bude vývoj měnového páru AUD/USD ovlivňován zejména americkými fundamenty.

Na fundamentální zprávy bude bohatá především středa, která přinese výsledky prodejů nových domů ve Spojených státech, u kterých se odhaduje zvýšení o dalších 360 tisíc staveb (předchozí nárůst o 352 tisíc). Dále budou zveřejněny údaje o nákupu zboží dlouhodobé spotřeby v USA, kde se očekává pokles o 0,2 % oproti předchozímu růstu 0,8 %.
Dále bude ve středu pozornost věnována zasedání Federálního rezervního systému.
Centrální banka s nejvyšší pravděpodobností ponechá klíčovou úrokovou sazbu na stávající úrovni 0,25 %.
Spekuluje se ale, že by FED ve svém doprovodném stanovisku ekonomické subjekty ujistil, že do konce roka nebude zvyšovat úrokové sazby.
Tato intervence by mohla dolar krátkodobě oslabit.

Autor: Jana Pariľáková (jana.parilakova@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services