Forex: Nový týden na trhu

Zprávy z finančních trhů, 22. 6. 2009 10:00

Pondělní seance nepřinese téměř žádná ekonomická data, přesto však alespoň dopolední obchodování nabídne jeden velmi zajímavý fundament.
Bude jím německý index IFO, který by měl v červnu navázat na předchozí dva měsíce a znovu růst, tentokrát z květnových 84,2b. na 85,1b., což by byl jeho nejlepší výsledek od loňského listopadu.
Dále již pak odpolední obchodování přinese pouze projev Jean-Claude Tricheta, který vystoupí na konferenci v Madridu, což bude pro tento den vše podstatné.

Úterní obchodování zahájí ještě před otevřením evropských burz v Německu zveřejněný červnový index spotřebitelské důvěry (oček.: 2,5b., předch.: 2,5b.), po kterém pak následují velmi očekávané výsledky PMI z Německa a Francie, společně se souhrnnými výsledky PMI pro celou eurozónu.
Ten by měl podle většinového konsenzu pro výrobní sektor klesat z květnových 43,3b. na 42,4b., zatímco od PMI pro služby trh čeká další růst, a to o rovný jeden bod na 45,8b.
V dopoledních hodinách se obchodníci dočkají ještě z Británie květnových počtů nově udělených hypotečních úvěrů (oček.: 29,5 tis, předch.: 27,7 tis.) a v odpoledních hodinách pak první zajímavější data zveřejní také Spojené státy, které nabídnou květnové počty prodaných již jednou vlastněných domů (oček.: 4,82 mil., předch.: 4,68 mil.). Bez zajímavosti však nebude ani noc z úterka na středu, kdy nabídne první zajímavá data také Japonsko, které zveřejní  květnovou obchodní bilanci, jež by měla skončit v přebytku 200 mld. JPY (předch.: -520 mld. JPY).

Středeční dopoledne nabídne z Evropy dubnové výsledky běžného účtu eurozóny (EUR)(oček.: -4,6 mld., předch.: -6,5 mld.), které doplní ještě dubnová dynamika růstu italských maloobchodních prodejů (oček.: -0,3%, předch.: +0,1%). V pravé poledne se pak obchodníci dočkají z Británie ještě červnového indexu realizovaných prodejů v maloobchodě, avšak hlavní data tentokrát přinese až americká seance.
Ta nabídne ve 14:30 květnové nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, jejichž objem by měl tentokrát klesat o 0,6% (předch.: +1,7%),  a krátce poté pak vystoupí na půdě britského parlamentu guvernér Bank of England Mervyn King, který bude mluvit zejména o výhledu pro britskou ekonomiku.
V odpoledních hodinách ještě Spojené státy zveřejní květnové počty prodaných nových domů (oček.: 360 tis., předch.: 352 tis.), tím hlavním však ve středu bude až večerní zasedání Federálního rezervního systému.
Ten s pravděpodobností hraničící s jistotou podrží sazby na 0,25%, co však bude obchodníky mimořádně zajímat je jeho doprovodný komentář a jakékoliv náznaky případného rozšíření programu na nákup cenných papírů, popřípadě jakákoliv změna rétoriky na adresu cenového vývoje a hospodářského růstu.

Ve čtvrtek nabídne Evropa v dopoledních hodinách výsledky francouzského PPI za měsíc květen, které pak doplní dubnové tempo růstu nových objednávek v eurozóně (oček.: 0%, předch.: -0,8%). Spojené státy pak přinesou tradiční počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by měly klesat o 3 tis. na 605 tis., a poté bude zveřejněna také finální revize amerického HDP, jež by měla potvrdit původní odhady anualizované kontrakce produktu o 5,7%.
Asi největší pozornost pak na sebe v odpoledních hodinách naváže projev Bena Bernanka, který promluví ve Sněmovně reprezentantů o akvizici Merrill Lynch a Bank of America a v noci ze čtvrtka na pátek budou zajímat obchodníky také červnové výsledky tokijského CPI (y/y)(oček.: -1,3%, předch.: -0,8%).

V pátek se obchodníci dočkají z Německa červnových výsledků CPI (oček.: +0,3%, předch.: -0,8%), to hlavní však tentokrát opět bude ke zveřejnění nachystáno ve Spojených státech.
Ty přinesou nejprve květnové výsledky osobních příjmů (oček.: +0,3%, předch.: +0,5%) a osobních výdajů (oček.: +0,3%, předch.: -0,1%), na které pak naváže poslední páteční fundament, v podobě revize michiganského indexu spotřebitelské důvěry za měsíc červen (oček.: 69,2b., předch.: 69b.).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services