Forex: Konsolidace pokračuje

Zprávy z finančních trhů, 19. 6. 2009 11:00

Euro-dolar si včera prošel poměrně klidnou obchodní seancí bez výraznější volatility, když většinu dne osciloval v poměrně úzkém pásmu kolem ceny 1,3940 EUR/USD, aby pak až v průběhu večera dolar zpevnil a uzavřel silnější o 0,3% na ceně 1,39 EUR/USD.
Včerejšek přinesl jen minimum zajímavějších dat z Evropy a tak se obchodován na euro-dolaru točilo především kolem dění ve Spojených státech.
Ty včera nenabídly žádné silné market movery, přesto i to málo ekonomických dat dokázalo obchodníky příjemně překvapit, když byly zveřejněny výsledky z pracovního trhu a philadelphský Fed index.
Počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu sice rostly podle očekávání o 3 tis. na 608 tis., jak ale uvedlo ministerstvo práce, celkové počty osob pobírajících podporu v nezaměstnanosti překvapivě klesly o skokových 148 tis. na 6,69 mil., což je nejlepší výsledek od začátku května a nestrmější úbytek od listopadu 2001.
S takto strmým pádem přitom nepočítali ani největší optimisti a proto včerejší čísla byla dalšími v řadě, která přispěla ke spekulacím, že by se situace na americkém trhu práce do dalších měsíců mohla pozvolna stabilizovat.
Výrazně lepší výsledky přitom v odpoledních hodinách přišly také z philadelphského Fedu.
Ten zveřejnil svůj červnový index podnikatelské aktivity, který nečekaně rostl z květnových -22,6b. na -2,2b., což byl výrazně lepší výsledek než odhadovaných -17,6b. a zároveň údaj, který částečně rozptýlil negativní dopad v pondělí zveřejněného NY Fed indexu.

Právě lepší data z USA tak včera přispěla k tomu, že se včerejší obchodování na akciových trzích nakonec neslo v poměrně optimistickém duchu (S&P500 +0,84%) a celkově byla seance podstatně méně volatilní, v porovnání s divokým začátkem tohoto týdne.
Nic na tom nezměnilo ani včerejší vystoupení Tima Geithnera, který čelil grilování ze strany senátorů kvůli obamově plánu na reformu finančního dozoru, který počítá s předáním větších regulačních pravomocí americké centrální bance. Řada senátorů včera vyjádřila pochybnosti zejména nad schopností Fedu rozeznat systémová rizika, avšak celkový dopad včerejší diskuse na trh byl téměř nulový, když nepřinesla žádné nové informace.

Také páteční seance by se mohla nést ve spíše klidnějším duchu, a to především kvůli naprosté absenci ekonomických dat z Evropy a ze Spojených států.
Obchodníci na devizovém trhu tak zřejmě budou po většinu dne následovat dění na akciových trzích, které ráno v Asii dokázaly navázat na úspěšnou včerejší seanci, když si například japonský Nikkei225 připisoval 0,48%, zatímco hongkongský Hang Seng rosl o 0,60%.
Euru se v tomto týdnu podařilo s úspěchem ubránit důležitý support na ceně 1,3730 EUR/USD a tak i nadále pokračuje v konsolidaci zisků, které nabralo v minulých týdnech, což je podle nás proces, který může ještě nějakou dobu pokračovat před tím, než se obchodníci rozhodnou jakým směrem se dále vydají.
My v delším horizontu počítáme spíše se silnějším eurem, které by měly těžit z opatrnější politiky ECB.
V 8:00 se euro prodávalo na páru s dolarem na ceně 1,3940 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services