Ranní přehled: 19/06/09, NWR, Orco, CME, AAA Auto

Zprávy z finančních trhů, 19. 6. 2009 09:57
Index PX: 922 bodů (beze změny d/d), objem: 2 071 mil. Kč Komentář trhu Pražská burza včera zavřela obchodní seanci beze změny, když během dne čelila opět výprodejům a ztrátě kolem 1 %.
Nejzajímavějším titulem byly akcie NWR, které prohlubovaly již několikadenní ztrátu až pod 88 korun, ale v závěru obchodování v Praze dorazila zpráva o novém dlouhodobém kontraktu s rakouským výrobcem oceli Voestalpine AG a investoři zareagovali okamžitě nákupním zájmem, který dostal titul až na 93 koruny.
Společnost potvrdila i svůj výhled na celoroční cíl produkce v objemu 10,5 mil. tun.
Zobchodovaný objem na NWR přesáhl 140 mil. korun.
Odpoledne navíc trhu pomohly výrazně lepší makrodata z USA – počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a Index Philadelphia Fed. Nejvýrazněji reagovaly akcie právě NWR +6,1 % a Erste Bank +1,2 %.
Naopak bez zájmu investorů jsou v posledních dnech akcie Orco Properties, dnes se pokles prohloubil o dalších 4,7 %, k poklesu došlo i u ECM -3,7 %.
NWR: Smíšená (Analytik: Petr Novák) NWR včera oznámilo, že uzavřelo s rakouskou ocelářskou společností VoestAlpine (třetí největší odběratel koksovatelného uhlí) dohodu na dodávku 1,2 mil. tun uhlí v příštích pěti letech (do roku 2014). To představuje 20% nárůst oproti objemu odběru dle předchozího tříletého kontraktu.
Se společností VoestAlpine totiž NWR vypršela v březnu rámcová smlouva.Cenové vyjednávání bude probíhat na roční bázi, celkovou velikost kontraktu tak nelze spočítat.
Zprávu lze vnímat příznivě, protože by se objem prodeje uhlí u tohoto klienta mohl v příštích letech i navýšit.
Kontrakt tak NWR dává jakousi jistotu odběru od velkého klienta v dalších letech.
Na druhou stranu se jedná pouze o rámcovou dohodu, skutečný odběr uhlí bude záviset na vývoji situace v ocelářství v dalších měsících/letech.
Dle zprávy agentury Reuters potvrdila společnost i svůj výhled na celoroční cíl produkce v objemu 10,5 mil. tun.
Dle našeho názoru je tento cíl po prodejích v 1Q09 (pouze 2,1 mil. tun) ještě celkem optimistický.
I samotní zástupci NWR po zveřejnění výsledků připustili, že tento cíl ještě může v průběhu roku doznat změn.
Akcie NWR na zveřejněné informace o novém kontraktu zareagovaly pozitivně a uzavřely obchodování na 93,8 Kč/akcii (+6,1% d/d). Dle zprávy agentury Bloomberg změnila ratingová agentura Moody´s výhled na NWR na negativní.
Moody´s dále nížila výhled na americké ocelářské společnosti na negativní, protože nevěří v oživení během zbytku tohoto roku.
Podle nás bude stejná situace v ocelářství i ve střední Evropě.
To může ovlivnit sentiment na americké těžební společnosti a ovlivnit tak sentiment v celém těžebním sektoru, tedy i u NWR.
Očekáváme tedy, že tyto informace dnes mohou působit negativně na NWR, které včera v závěru obchodování prudce posílilo (+6,1 % d/d) poté co bylo oznámeno, že NWR podepsalo dohodu o nové smlouvě s VoestAlpine (13% podíl na prodeji koksovatelného uhlí). Na druhou stranu ceny komodity šly včera mírně nahoru a také americké akciové trhy neoslabily, což může působit proti této informaci. Orco: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy deníku HN získal šéf Orka Jean-Francois Ott na svou stranu dva významné akcionáře.
Prvním z nich je pan Martin Burda (drží 2,9% podíl v Orku). Ott získal na svou stranu i dalšího hráče – fond Prosperita, který drží 5% akcií, což je největší akcionář Orka.
Mluvčí Prosperity Zdeňková potvrdila, že Properita přijala dvě křesla v řídícím týmu.
Ott (sám drží 1,6% podíl) tak bude mít na valné hromadě (8. července) podporu 9,5% akcionářů.
Proti Ottovi bude na této valné hromadě stát sdružení SOS Orco, které nechce z taktických důvodů prozradit, kolik má na své straně akcionářů.
V pondělí by měly být známé výsledky jednání s fondem Colony Capital, která nabízí Orcu navýšení kapitálu.
Colony Capital by tak mohla získat 60-70% podíl v Orku.
Proti tomuto kroku se staví sdružení SOS Orco a požaduje změnu ve vedení firmy.
CME: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy deníku E15 plánuje CET 21, která v Česku provozuje TV Nova, expanzi na slovenský trh.
Skupina chce využít probíhající proces digitalizace slovenských televizí.
Ten má určité zpoždění oproti ČR.
Nové televizní programy by měla spustit slovenská společnost Markíza-Slovakia, pod kterou spadá televize Markíza.
Firmu Markíza-Slovakia ovládá nizozemská CME Slovak Holdings, jejímž stoprocentním majitelem je právě CET 21.
Dle zdrojů deníku E15 přichází v úvahu koncept ženské nebo dětské stanice.
CET 21 odmítla deníku tuto informaci komentovat.
AAA Auto: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Dnes se koná řádná valná hromada společnosti AAA Auto.
Na programu jednání není žádný bod, který by měl mít vliv na obchodování.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services