Akciové indexy: Americké trhy opět v červených číslech

Zprávy z finančních trhů, 17. 6. 2009 11:00

Americké akcie včera navázaly na pondělní výprodej a zakončily obchodování opět v červených číslech (Dow Jones -1,25%, S&P 500 -1,27%, Nasdaq -1,11%).  Včerejší den byl poměrně bohatý na vyhlášení celé řady makroekonomických dat.
Ještě před otevřením překvapila obchodníky data z trhu s bydlením – počet nově udělených stavebních povolenek vzrostl na 518 tis. oproti očekávaným 500 tis., počet nově zahájených staveb se oproti konsensu ve výši 480 tis. zvýšil dokonce na 532 tis.
Počáteční optimismus ale poměrně rychle vyprchal, zejména v důsledku vyhlášení dat týkajících se průmyslové produkce, která za květen klesla o 1,1% (oproti očekávanému snížení o 0,7%). Ze zprávy centrální banky vyplývá, že hlavním faktorem poklesu je především nižší poptávka po průmyslových strojích a automobilech, k čemuž pomohla i problematická situace v automobilkách General Motors a Chrysler, které byly nuceny požádat o ochranu před věřiteli.

K negativní náladě přispěl i projev Kevina Warshe (Fed), který mírnil optimismus ohledně vývoje americké ekonomiky a zdůraznil, že proces zotavení amerického hospodářství bude delší záležitostí.
S úspěchem se nesetkal ani projev prezidenta Obamy ohledně plánu na regulaci finančních trhů v USA.
Toto opatření počítá s tím, že by centrální banka působila v roli regulátora s požadavky na vyšší kapitálové standardy.
S největší pravděpodobností dojde také k vytvoření instituce (Consumer Financial Protection Agency), která by měla mít na starost regulaci finančních produktů (především hypotečních) zejména s ohledem na ochranu spotřebitelů.

Svými hospodářskými výsledky včera obchodníky nepotěšila společnost Best Buy, jejíž zisk za první čtvrtletí tohoto roku poklesl o 15%.
Tržby sice za stejné období vzrostly o 12%, nicméně tento nárůst lze přičítat spíše vyššímu podílu na trhu v důsledku uzavření obchodů největšího konkurenta Circuit City Stores.
Akcie společnosti se tak včera ocitly pod prodejním tlakem a oslabily o více než 7%.

I dnešní den je bohatý na vyhlášení celé řady fundamentálních zpráv.
V 14:30 bude zveřejněn index spotřebitelských cen (CPI), přičemž je očekáván nárůst o 0,3%.
Na trhu zatím nepanují přílišné obavy z výrazného růstu CPI, k čemuž napomohly i včera zveřejněné údaje týkající se indexu výrobních cen (PPI), který vzrostl o 0,2%.
Ve stejný čas bude zveřejněn také výsledek běžného účtu, kde se očekává deficit ve výši 85 mld. USD.
Pozornost bude upřena zejména na projev Bena Bernankeho, který je naplánován na 15:00.
V případě, že se slova šéfa centrální banky ponesou v podobném duchu jako včerejší projev Kevina Warshe, lze očekávat, že indexy budou dnes pokračovat dále ve své cestě na jih.

Z hlediska korporátních zpráv dnes stojí za pozornost vyhlášení kvartálních hospodářských výsledků společnosti FedEx.

Futures na hlavní americké akciové indexy se zatím pohybují na podobných hodnotách, na kterých včerejší obchodování uzavíraly (Dow Jones +0,05%, S&P 500 +0,08%, Nasdaq +0.16%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services