Forex: Euroví býci se zahojili včera jen částečně

Zprávy z finančních trhů, 17. 6. 2009 09:00

Evropská měna se včera dokázala vzpamatovat z vysokých ztrát, které nabrala v průběhu pondělní seance na páru s americkým dolarem, přesto zatím v tomto týdnu zůstává ztrátová.
Ještě ze začátku dne a před otevřením amerických burz se přitom euru dařilo propracovat se až zpět na hranici 1,39 EUR/USD, kam jej vynesla poměrně dobrá ekonomická data z Německa.
To před polednem zveřejnilo červnové výsledky ZEW indexu, který velmi výrazně rostl již osmým měsícem v řadě, tentokrát až na maxima z poloviny minulého roku, když se dostal z květnových 31,1b. na 44,8b., což bylo vysoko nad většinovými odhady, kter počítaly s růstem na 35,1b.
Dobrá čísla z Evropy, v kombinaci s vidinou levnějších akcií, které za sebou měly pondělní výprodej, tak včera pomáhaly i po poledni spíše rizikovějším aktivům, což mělo pozitivní dopad také na kurz evropské měny, která se dokázala velmi razantně odrazit od supportu 1,3730 EUR/USD.
Dobrou náladu navíc ještě před otevřením amerických burz podpořily výsledky ze Spojených států, kde si polepšily jak počty nově udělených stavebních povolenek, které červu rostly o 4%, tak počty nově zahájených staveb (+17%).

Krátce po otevření amerických burz se však indexy ve Spojených státech začaly znovu dostávat pod prodejní tlak, k čemuž přispěly zejména akcie firem závislých na spotřebitelské poptávce.
Jedním z takových příkladů byla americká společnost Best Buy, jejíž akcie ztratily 7,3% poté, co její čtvrtletní prodeje skončily výrazně pod očekáváním analytiků.
Obavy ze slabé spotřebitelské poptávky navíc doplnily také negativní výsledky americké průmyslové produkce, která v květnu klesala 1,1% (oček.: -0,7%) a návrat negativního sentimentu na akciové trhy pak dokázal přiživit také Kevin Warsh (Fed), jehož včerejší slova na adresu americké ekonomiky se na konferenci bankéřů v New Yorku nesla v poměrně pochmurném duchu.
Warsh upozornil na to, že zklidnění paniky a oživení ekonomiky není totéž a zdůraznil, že proces zotavení bude zřejmě jen velmi zdlouhavý.
Tím se zařadil k dalším řečníkům (Strauss-Kahn, Geithner), kteří se v pondělí vyjádřili ve velmi podobném duchu, což jak v pondělí, tak včera nesla evropská měna se značnými obtíženi. Euro tak po včerejšku sice uzavřelo silnější na ceně 1,3840 EUR/USD, celkem si však připsalo pouhých 0,4% a oproti začátku týdne ztrácí stále ještě 1%.

Dnešek z Evropy příliš nových dat nepřinese a tak budou obchodníci opět zvědavi především na výsledky ze Spojených států.
Ty nabídnou ve 14:30 květnový CPI, od kterého trh čeká růst o 0,3% (předch.: 0%) a prohloubení meziroční kontrakce z -0,7% na -0,9%.
Rizika cenového růstu jsou v kratším horizontu ve Spojených státech zatím stále relativně nízká, o čemž vypovídají i včerejší výsledky PPI, který rostl díky nižším cenám potravin meziměsíčně pouze o 0,2%.
Právě proto, že obavy z vyššího růstu CPI zatím nejsou horkým tématem, tak tyto výsledky podle nás pravděpodobně budou mít na kurz americké měny jen malý dopad. Podobně by na tom dnes měly být i ve stejný čas zveřejněné výsledky běžného účtu, který má díky výraznému snížení deficitu obchodní bilance v 1Q zaznamenat deficit pouhých 85 mld. dolarů, a tak na sebe největší pozornost může obrátit až v 15:00 projev šéfa Fedu Bena Bernanka.
V případě, že Bernanke napodobí Warshe a nabídne o něco pesimističtější výhled pro americkou ekonomiku, pozici dolaru tím může částečně upevnit.

Ani po divokém začátku týdne zatím neměníme názor a počítáme s tím, že by euro-dolar měl pokračovat v konsolidaci nad hranicí supportu 1,3730 EUR/USD.
Případné pokračování výprodejů na akciových trzích a negativní sentiment, však mohou tuto důležitou hranici do jisté míry ohrožovat.
V 8:20 se euro-dolar prodával na ceně 1,3897 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services