Forex: Středeční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 10. 6. 2009 10:00

Včerejší obchodování přineslo z Evropy několik fundamentů, které stály za pozornost, když se mezi nezajímavější zařadily především výsledky obchodní bilance Německa a Francie a německá průmyslová produkce.
Zatímco obchodní bilance v obou největších ekonomikách pokračovala ve svém zlepšování a více méně potěšila obchodníky na eurových párech, německá průmyslová produkce nepříjemně překvapila dubnovou kontrakcí o 1,9% (oček.: -0,2%). Ani ta však nakonec společné měně v růstu zabránit nedokázala, když se euro k dolaru znovu vyhouplo nad hranici 1,40 EUR/USD kam mu pomohla pokračující stabilizace na finančních trzích, společně se zprávou, že by Lotyšsko mohlo obdržet další předjednanou pomoc od MMF, což zmírnilo obavy z devalvace latu.
Mezi hlavní zprávu se včera jednoznačně zařadilo oznámení amerického ministerstva financí, které povolilo deseti domácím bankám splatit 68 mld. dolarů, které dostaly z programu TARP.
Dopad na celkové obchodování byl ale neurčitý, i když alespoň krátkodobě tato zpráva dodává impuls spíše pokračování současného růstového trendu.
Z ekonomických dat pak Spojené státy nabídly pouze výsledky velkoobchodních zásob, jejichž objem se v dubnu snižoval o 1,4% (oček.: -1,1%). Akcie v Evropě včera uzavřely více méně beze změny oproti pondělku, ve Spojených státech se pak index S&P500 dočkal jen mírného růstu o 0,35%.
Cena ropy (brent) pak uzavřela těsně pod 70 USD/barel, podražilo také zlato, které včerejší obchodování zakončilo na 953 USD/tr.unc.

Dnešní ráno přinese ještě před otevřením evropských burz z Francie výsledky dubnové průmyslové produkce (oček.: -0,3%, předch.: -1,4%), které pak v 10:00 doplní průmyslová produkce Itálie (oček.: +0,2%, předch.: -4,6%). Stejné výsledky poté v 10:30 nabídne ještě Velká Británie, kde by měl v dubnu celkový objem průmyslové výroby klesat o 0,1% (předch.: -0,6%). Pro dnešek posledními čísly z Evropy jsou pak rovněž v 10:30 zveřejněné britské výsledky obchodní bilance, která by měla podle většinových odhadů trhu zaznamenat další snížení svého deficitu, a to tentokrát z 6,6 mld. liber na 6,4 mld. Odpoledne již bude pozornost obchodníků obrácena na druhou stranu Atlantiku, kde ve 14:30 zveřejní dubnovou obchodní bilanci také Kanada (CAD)(oček.: +0,8 mld., předch.: 1,1 mld.) a Spojené státy, od kterých trh čeká prohloubení deficitu z 27,6 mld. dolarů na 28,8 mld. V podvečer pak za Fed promluví ještě Elizabeth Duke a posledním zajímavějším fundamentem z USA je pak ve 20:00 zveřejněná béžová kniha americké centrální banky.
Bez zajímavosti však nezůstane ani noc ze středy na čtvrtek, to když bude o sazbách rozhodovat Reserve Bank of New Zeland (oček.: beze změny na 2,50%), Japonsko nabídne finální revizi HDP za 1Q (oček.: -4%) a Austrálie zveřejní květnovou míru nezaměstnanosti, která má růst o tři desetiny na 5,7%.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services