Forex: Dolar pokračuje v růstu

Americký dolar dnes pokračuje ve svém tažení na párech s eurem a librou, které zahájil již koncem minulého týdne, kdy mu výrazně pomohly lepší než očekávané výsledky z pracovního trhu.
Dnes přitom drží obě evropské měny pod tlakem jak probíhající korekce na akciových trzích v Evropě, tak příchod nových negativních fundamentů.
Korekce na akciových trzích dostala hlavní akciové indexy hlouběji do červených čísel a ty tak umazávají část z vysokých zisků, které nabraly v minulých týdnech.
Například německý DAX tak v odpoledních hodinách ztrácel 1,53%, francouzský CAC40 byl níže o 1,65% a britský FTSE100 oslaboval o 1,23%, k čemuž velkou měrou přispěly opět jména akcie finančních institucí jakými je například britská Lloyds (-5,6%). Obchodníci tak po delší době opět přecházejí k bezpečnějším přístavů, což je voda na mlýn právě americkému dolaru, který se dnes ve 13:50 dostal na páru s eurem až na cenu 1,3838 EUR/USD a jen od rána tak již dokázal zpevnit o 0,7%.
Vedle výprodejů akcií v Evropě na společnou měnu navíc negativně dolehnulo oznámení ratingové agentury Standard & Poor's, která dnes podruhé za poslední tři měsíce snížila rating na irské státní dluhopisy, a to tentokrát z AA+ na AA.
Agentura navíc dodala, že další výhled zůstává i nadále negativní, kvůli nevyvážené fiskální pozici, která je výsledkem vládní snahy o záchranu domácího bankovního sektoru.
Euru dnes navíc nedokázaly nijak pomoci ani pro dnešek jediné zajímavější výsledky z Německa, které nabídlo dubnovou dynamiku růstu továrních objednávek, jejichž objem se podle očekávání oproti předchozímu měsíci nijak nezvýšil.

Pod silným tlakem zatím zůstává také britská libra, která se ve 13:50 prodávala k dolaru na ceně 1,5885 GBP/USD a byla tak levnější o 0,4%.
Ta se dnes vedle negativní nálady na finančních trzích musí vypořádat také s vnitropolitickými problémy, které vygradovaly výsledky voleb do Evropského parlamentu, které drtivě prohrála vládní Labour party ministerského předsedy Gorgona Browna.
Právě spekulace nad možnou rezignací, které se trhem šířily již v minulém týdnu a které po dnešku nabírají na síle, jsou tak pro obchodníky dobrým důvodem proč britskou měnu prodávat poté, co má za sebou velmi silný růst z minulého měsíce.

Dnešek bude na ekonomická data velmi chudý, když v průběhu dalšího obchodování nenabídne jediný silnější fundament a tak se čeká především na otevření amerických burz a na to, jakým způsobem obchodníci ve Spojených státech nový týden zahájí.
Americký DJIA by měl zatím podle futures kontraktů otevřít níže o 1,03% a v případě, že výprodej akcií bude pokračovat také v USA, má dolar docela dobrou šanci své dnešní zisky ještě navýšit.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services