Jak vám sníží příjmy narození dítěte. Spočítejte si to.

Jak vám sníží příjmy narození dítěte. Spočítejte si to.
Narození dítěte může slušně zahýbat s rodinným rozpočtem. Zejména u lidí s vyššími příjmy se příliv peněz během mateřské a rodičovské dovolené poměrně výrazně sníží. Připravili jsme proto kalkulačku, která vám ukáže, co s rodinnými příjmy narození potomka udělá.

Narození potomka je pro rodiče radostná událost. Méně však potěší jejich rodinnou peněženku. Příjmy, na které byli dosud zvyklí, se sníží. Propad přílivu peněz do rodinného rozpočtu je tím větší, čím více před narozením potomka vydělávala matka.

Pokud se matka rozhodne, že si během mateřské a rodičovské dovolené nebude přivydělávat, zažije rodina dva zlomové okamžiky, při nichž příjem rodiny klesne. První přijde po nástupu na mateřskou. Finanční bilanci ovšem vylepší první měsíc po porodu jednorázové porodné, které činí za každé narozené dítě 13 tisíc korun. Druhý zlom rodina zažije při přechodu z mateřské na rodičovskou dovolenou. Poměrně vysoká peněžitá pomoc v mateřství se totiž změní na rodičovský příspěvek, který činí v základní variantě 7 600 korun měsíčně.

Narození dítěte ovšem znamená i určité přilepšení do rodinné pokladny. Po porodu si může jeden z manželů (zpravidla otec) uplatnit slevu na dani na čerstvě narozené dítě. Ta jeho čistou výplatu vylepší o 890 korun. Pokud je příjem rodiny nižší než 2,4násobek životního minima, bude rodina moci pobírat i přídavek na dítě.

Naše kalkulačka vám s plánováním příjmů pomůže. Díky ní zjistíte, zda máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, či přídavky na dítě. Ověříte si, na jak dlouhou rodičovskou dovolenou můžete jít. A pro všechna období před a po narození dítěte vám ukážeme, kolik budou příjmy rodiny činit. Na přehledném grafu uvidíte, z jakých složek se v danou dobu vaše příjmy skládají. Když tyto výpočty porovnáte se svými výdaji, snadno můžete stanovit, zda vás po narození potomka čeká období úspornějšího života, či zda se nebudete muset finančně nijak omezovat.

Spočítejte si, co s vašimi rodinnými příjmy udělá narození dítěte

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2009 21:45, Jana

Obavam se, ze jste mozna uplne nepochopila smysl toho clanku. Rozhodne jim neni prepocitavat deti na penize. Realitou nicmene je, ze po narozeni ditete se celkove prijmy rodiny z duvodu vypadku prijmu jednoho z rodicu vice ci mene snizi. Je zcela jiste dobre vedet, o kolik, a s touto skutecnosti pocitat, napr. pri planovani dlouhodobych zavazku typou hypoteka. Nebo vam snad prijde normalni porizovat si deti, aniz se predtim alespon zamyslim nad tim, zda jsem schopna ze svych prijmu rodinu uzivit?

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 6. 2009 16:21, Luptáková Linda

Dobrý den, mám prosím dotaz. Jsem v šestém měsíci těhotenství. Od počátku těhotenství pobírám nemocenskou ve výši 11000. Čekám dvojčata. Bydlím sama v pronájmu v městském bytě a náklady na bydlení činí 6000 měsíčně včetně inkasa.Děti budou mít příjmení otce, který má trvalé bydliště hlášené u svých rodičů. Je nezaměstnaný a nepobírá žádné peníze ani z pracovního úřadu ani ze sociálky (takže jeho měsíční příjem je 0 Kč). Chtěla jsem se zeptat jakmile nastoupím na mateřskou dovolenou (cca. 12000) a po narození dětí zda budu mít nárok na příspěvek na bydlení a přídavky na děti.
Předem děkuji za Vaši odpověď.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

10. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a schválili vyšší přídavky na děti. Od listopadu se zvýší podpora v nezaměstnanosti a od příštího ledna vzroste sleva na dani na dítě. Spočítejte... celý článek

Jak si vytvořit finanční rezervu. Spočítejte si to.

28. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak si vytvořit finanční rezervu. Spočítejte si to.

Rodina se může snadno dostat do situace, kdy musí rychle zaplatit nečekaný výdaj. Nebo může kvůli recesi přijít o pravidelný příjem. Jako polštář pro překonání těchto situací slouží... celý článek

Víte, kolik utrácíte a kolik můžete spořit? Spočítejte si to.

23. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Víte, kolik utrácíte a kolik můžete spořit? Spočítejte si to.

Spořit se dá i s malým příjmem. Nejdříve je ale nutné zjistit, za co rodina utrácí a kde by se dalo ušetřit. Naše kalkulačka vám pomůže vyhodnotit, jakou část příjmu za jednotlivé položky... celý článek

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

16. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

Lákavý úrok v bance je přelud. Skutečný výnos je nižší, protože část úroku sebere stát srážkovou daní z příjmu. Další část výnosu a často i původního vkladu ukousne inflace. Spočítejte... celý článek

Partners Financial Services