Forex: Středeční dění na trhu

Včerejší obchodování přineslo již v brzkých ranních hodinách překvapivé výsledky ze Švýcarska, kde se HDP za 1Q podle předběžných odhadů propadal pouze o 0,8% (oček.: -1,4%). Příznivá data pak navíc doplnily také optimistické výsledky z Británie, a to především květnový PMI pro sektor stavebnictví, který rostl z dubnových 38,9b. až na 45,9b., což bylo vysoko nad většinovým konsenzem, který počítal s mírnějším růstem pouze na 39,1b.
Lepší čísla z Británie poté včera podpořily také počty nově udělených hypotečních úvěrů, které v dubnu rostly o 3 tis. na 43 tis., což byl další z impulzů v řadě, který pomáhá udržovat latentní optimismus na finančních trzích.
Ty včera dokázaly navázat na výrazný pondělní růst a uzavřít v zelených číslech (S&P500 +0,23%), k čemuž přispěly také čísla z amerického trhu s bydlením, který nabídnul dubnové počty rozjednaných, ale zatím neuzavřených smluv ke koupi domu.
Jejich počty totiž v dubnu stoupaly již třetím měsícem v řadě, tentokrát ale o vysokých 6,7% (oček.: +0,4%). Dobrá ekonomická data a růst akcií, měly včera na FX opět pozitivní dopad především na rizikovější měny, zatímco se pod prodejním tlakem nacházely především japonský jen a americký dolar.
Slábnoucí dolar a rostoucí akcie pak znovu pomohly k růstu cenám ropy (brent), která se dostala poprvé od konce října nad hranici 68 dolarů za barel, dražší bylo ale také zlato, jehož cena včera uzavřela na 981 USD/tr.unc.

Středeční seance nabídne v dopoledních hodinách (10:30) z Británie další výsledky květnového PMI, který nyní umožní náhled do situace v sektoru služeb, kde by se měl index zvyšovat z dubnových 48,7b. na 49,4b.
Další data pak v 11 hod. přinese eurozóna, která zveřejní dubnový index cen výrobců (PPI), který by měl klesat o 0,9% (předch.: -0,7%), a revizi výsledků HDP za 1Q, jež má však pouze potvrdit předběžně odhadovanou kontrakci ekonomiky zemí evropské šestnáctky o 2,5%.
Další zajímavá data pak začnou přicházet až ze Spojených států.
Ty přinesou ve 14:15 květnové výsledky ADP reportu z pracovního trhu, od kterého obchodníci očekávají kontrakci zaměstnanosti v soukromém sektoru o 525 tis. pracovních míst.
V 16:00 pak ještě následuje projev šéfa Fedu Bernanka na půdě Rozpočtového výboru ve Washingtonu a ve stejný čas zveřejní Spojené státy ještě výsledky ISM pro sektor služeb, který by měl růst z dubnových 43,7b. na 45,1b.
Posledními čísly z USA jsou rovněž v 16 hod. zveřejněné výsledky amerických továrních objednávek, jejichž objem by měl v dubnu stoupat o 0,7% (předch.: -0,9%). V noci ze středy ba čtvrtek pak obchodníci svůj zájem zaměří na čtvrtletní (1Q) tempo růstu kapitálových výdajů v Japonsku (oček.: -27,1%, předch.: -17,3%) a australskou obchodní bilanci, která má v dubnu vykázat přebytek 1,7 mld. australských dolarů (předch.: +2,50 mld.).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services