Futures na cukr udržuje maxima

Největší nárůst za poslední 2 týdny zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější červencový futures kontrakt na cukr.
Příčinou se staly spekulace, podle nichž bude letošní deficit produkce zmíněné komodity větší, než o kterém hovořily březnové odhady.
Tento by mohl v letošním roce dosáhnout až 4,5 miliónů metrických tun.
Březnové odhady přitom hovořily o deficitu 2,5 miliónů tun.
Očekává se také, že celosvětová produkce cukru klesne ve stávající sezóně o rekordních 20 miliónů tun.

Výše zmíněné je zapříčiněno především menšími zemědělskými výnosy v pěstitelských zemích na severní polokouli. Z důvodu probíhající celosvětové krize byla zároveň značná část farmářů z důvodu vysokých cen přinucena použít menší množství umělých hnojiv, což ještě dále přispělo k poklesu produkce cukrové třtiny a urychlení sklizně.
Tato skutečnost postihla například země jako Indie, jež se z pozice světového exportéra po několika letech stala ve stávající sezóně importérem, Thajsko, Mexiko a Pákistán.

Futures na cukr s červencovým termínem dodání posílil v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. o 0,27 centu (1,7 %) na uzavírací cenu 15,85 centů za váhovou libru.
Z důvodu očekávaného propadu produkce cukru v Indii klesla od počátku letošního roku cena nejaktivnějšího futures kontraktu na cukr již o 34 %.

Zdroj:    Colosseum
Partners Financial Services