Komodity: Platina na 1200 USD

Platina se na začátku tohoto týdne pohybuje na hranici 1200 dolarů za unci, což je nejvyšší cena za posledních šest týdnů.
V předcházejících měsících investoři sledovali dění kolem největší americké automobilky General Motors, která se potýkala s existenčními problémy.
S příchodem včerejšího dne postihl Spojené státy největší průmyslový krach v jejich dějinách, když tato automobilka vyhlásila bankrot, protože už nebyla nadále schopna splácet své dluhy.
Vyhlášení bankrotu General Motors přineslo na akciové trhy kupodivu pozitivní náladu, jelikož se konečně ukončila dlouhotrvající nejistota kolem tohoto automobilového gigantu.
Podnik teď čeká rozsáhlá reorganizace, jejímž cílem bude vytvořit menší společnosti, které by měly na trzích lépe konkurovat.

Platina ve včerejším obchodování také posilovala, protože investoři jsou naladěni především stabilizujícím se zpracovatelským průmyslem v Číně, což dává nadějný signál na brzké oživení poptávky po průmyslových komoditách.

Platina s červencovým termínem dodání, obchodovaná na NYMEXu včera posílila o 24,60 USD, (2,1 %) na 1220,60 USD za unci.

Palladium s termínem dodání v září vzrostlo o 6,30 USD, (2,7 %) na 243,75 USD za unci.

Každá z těchto komodit si v tomto roce doposud připisuje téměř 30-ti procentní zhodnocení.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services