Forex: Dolar hledá pevnější půdu pod nohama

Druhým týdnem v řadě již slábne americký dolar, který se ani v minulých pěti dnech nevyhnul silnému prodejnímu tlaku, když ztrácel ke všem nejvíce obchodovaných měnám s výjimkou japonského jenu.
Například k euru tak dolar ztratil od minulého pondělí 1,1% a jeho ztráty za poslední dva týdny narostly na 4,9%.
K libře se pak propadnul od minulého pondělí o 1,6% a ještě hůře si vedl na párech s vysoce úročenými měnami, jakými jsou australský a novozélandský dolar.
K výprodejům přitom americké měně dopomohlo několik faktorů, počínaje zesílenou volatilitou na trhu s americkými dluhopisy a konče stále poměrně optimistickou náladou obchodníků na akciových trzích.

Pohyby na trhu s americkými dluhopisy byly v minulém týdnu nebývalé, když výnos u desetiletých splatností jen od pondělka do středy vystoupal o obřích 40bsp. až ke hranici 3,75%, kde se naposledy pohyboval v listopadu minulého roku.
Prudký vzestup výnosů u těchto „bezrizikových“ aktiv je jedním ze znaků zklidňování situace na finančních trzích a také důkazem strachu obchodníků z rostoucího zadlužení Spojených států, které vyvolává u řady obchodníků obavy z toho, že by se USA mohly dostat v budoucnu do podobné situace jako Británie, které ratingová agentura Standard & Poor's snížila před dvěma týdny výhled na nejvyšší rating pro vládní dluhopisy ze stabilního na negativní.
Výprodej amerických dluhopisů tak na důvěře v dolar rozhodně nepřidával a nic na něm nezměnily ani tři úspěšné dluhopisové aukce, které přilákaly značnou poptávku a ve kterých americké ministerstvo financí vydražilo dluhopisy ve výši 101 mld. dolarů se splatností od dvou do sedmi let.
Prudký výprodej dluhopisů byl však příliš lákavou příležitostí ke korekci, která také koncem týdne nastala, když klesnul výnos u desetiletých Notes zpět na 3,46%.
Celkově však jen za měsíc květen rostl výnos u desetiletých splatností o 35bsp., což bylo jedním z hlavních důvodů vysokých ztrát, které v květnu dolar utrpěl.

Podobný dopad měl na kurz americké měny i vývoj na akciových trzích, když jen v minulém týdnu uzavřel S&P500 výše o 3,9%, což přiválo vítr do plachet všem rizikovějším měnám, které v minulém roce na páru s dolarem výrazně ztrácely ruku v ruce s propadajícími se akciemi. K lepším výsledkům přitom akciím opět pomohlo několik dobrých ekonomických dat, kterým vévodily především výsledky americké spotřebitelské důvěry, jež v květnu prudce rostla z dubnových 40,8b. na 54,9b.
Příjemné překvapení pak nabídly také nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, kterým však celkový dojem kazila březnová negativní revize, a na optimismu obchodníkům dodala rovněž revize amerického HDP, která upravila původní odhady za 1Q z -6,1% na -5,7%.

Nový týden přinese na dolarové páry opět několik silných market moverů, z nichž mezi ty nejdůležitější budou patřit především výsledky ISM pro výrobní sektor a sektor služeb, dunové tempo růstu spotřebitelských výdajů a především pak v pátek tradiční výsledky z pracovního trhu (NFP). Zatímco spotřebitelské výdaje mají klesat stejně jako v březnu meziměsíčně o 0,2%, ISM a NFP by měly nabídnout o něco lepší výsledky než v předchozím měsíci, což by mohlo ještě více podepřít dobrou náladu obchodníků na finančních trzích a pomoci tak rizikovějším měnám na páru s dolarem navázat na růst z předchozích dvou týdnů.
Přesto podle našeho názoru dolar začíná být po dvou výrazně ztrátových týdnech náchylný ke korekci svých dřívějších ztrát, kterou může vyvolat hned několik faktorů.
Již v minulém týdnu jsme se přesvědčili o tom, že masivní výprodej na trhu s dluhopisy výrazně znejistěl také obchodníky na akciových trzích, což krátkodobě vedlo k zajímavé reakci, kdy se vytratila negativní korelace mezi cenou akcií a dluhopisů, akcie začaly slábnout a dolar dokázal zpevňovat.
V případě, že by výprodej dluhopisů pokračoval i v nadcházejících dnech, může se tak tato situace opakovat, a to i přesto že v delším horizontu je výprodej dluhopisů pro dolar jasně negativním faktorem. Ke korekci na páru s eurem pak můře napomoci i čtvrteční zasedání ECB, která by měla představit svůj nový program na vykupování některých cenných papírů, čímž ještě více rozvolní již tak velmi uvolněnou měnovou politiku.
Celkový objem nákupů by se měl podle dřívějších náznaků J-C Tricheta pohybovat kolem 60 mld. euro a jakákoliv větší částka může dostat společnou měnu pod silný prodejní tlak.

V kratším horizontu tak, především díky vysokým ztrátám amerického dolaru z minulých dvou týdnů, vidíme prostor k jeho růstu.
Potřeba ke korekci narůstá a ta proto může být spuštěna sebemenší negativní zprávou.
V delším horizontu pak náš výhled zůstává neměnný (negativní pro dolar) a proto bychom se nedivili, kdyby jakýkoliv výraznější růst dolaru využívali obchodníci k jeho opětovným výprodejům tak, jako tomu bylo například v minulém týdnu.
Dnes ráno dolar zatím zůstává poblíž ceny, se kterou minulý týden uzavíral, když se k euru krátce po osmé hodině prodával na ceně 1,4117 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services