Akciové indexy: Wall Street opět v zelených číslech

Zprávy z finančních trhů, 29. 5. 2009 12:00

Americké akcie včera posílily, všechny hlavní akciové indexy zakončily obchodování v zelených číslech (Dow Jones +1,25%, S&P 500 +1,48%, Nasdaq +1,20%). Důvodem včerejšího růstu byla zejména povedená aukce sedmiletých dluhopisů o celkové hodnotě 26 mld. USD.
Optimistickou náladu tak obchodníkům nezkazily ani zveřejněné fundamentální zprávy, které ukázaly, že ekonomika se stále potýká s problémy.  I přesto, že objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za minulý měsíc rostly o 1,9% (oproti očekávanému růstu o 0,1%), předchozí revidované číslo ukázalo, že za březen došlo k propadu o 2,1% (oproti původním 0,8%).

Trh s nemovitostmi stále není z nejhoršího venku, což dokumentuje jednak počet nově prodaných domů za duben, který dosáhl hodnoty 352 tis. (očekáváno 363 tis.). Dalším problémem je stále se zvyšující podíl lidí, kteří mají problémy se splácením hypoték, a existuje zde riziko zabavení jejich nemovitostí.
Podle agentury Reuters není schopné splácet hypotéky více než 12% domácností.
Hlavním důvodem je stále se zvyšující počet lidí bez práce, což dokumentovala i včera zveřejněná čísla z trhu práce (tj. počet podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který vzrostl na 623 tisíc). S největšími problémy se potýká trh s nemovitostmi ve státech Arizona, Nevada, Kalifornie a Florida.

Jako na houpačce vypadalo včera obchodování s akciemi automobilky General Motors.
CNBC uvedla, že podle představitelů společnosti byla uzavřena dohoda s držiteli dluhopisů, kteří souhlasili s výměnou dluhopisů v hodnotě 27 mld dolarů za 10% podíl ve společnosti a opci na případné získání dalších 15% akcií.
Očekává se, že v pondělí společnost požádá o ochranu před věřiteli, přičemž se odhaduje, že v tomto stavu setrvá nejméně 60 až 90 dní vzhledem k velikosti a mezinárodním vazbám tohoto automobilového giganta.

Dnes se dočkáme na poli fundamentálních zpráv v 14:30 SEČ zveřejnění výsledků revize amerického HDP za 1. kvartál, přičemž se očekává pokles o 5,5% (oproti předchozímu propadu o 6,1%). V 15:45 se dozvíme výsledky chicagského PMI za květen, kde je očekáván růst na 42,3 bodů oproti předchozí hodnotě 40,1 b.
V 15:55 bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry (dle University of Michigan), kde by mělo dojít k revizi na 68 bodů.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v lehce pozitivním teritoriu (Dow Jones +0,15%, S&P 500 +0,22%, Nasdaq +0,28%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services