Forex: Euro zůstává pod 1,39 EUR/USD. JPY prudce oslabuje

Zprávy z finančních trhů, 28. 5. 2009 12:00

Překvapivě dobrá čísla dnes v dopoledních hodinách přišla z eurozóny, kde bylo zveřejněno několik ukazatelů ekonomického sentimentu a německé výsledky z pracovního trhu.
Především data z Německa přitom nabídla největší překvapení, když se celkový počet nezaměstnaných zvyšoval v květnu o pouhý jeden tisíc osob.
To je nejlepší výsledek od listopadu minulého roku a zároveň údaj výrazně lepší, než většinové odhady analytiků, které počítaly s růstem o 66 tis.
Ještě v minulém měsíci přitom celkový přírůstek činil 57 tis. a v březnu pak dokonce 71 tis. osob.
To se v květnu podepsalo také na lepších výsledcích míry nezaměstnanosti, která, na rozdíl od očekávaného růstu z dubnových 8,3% na 8,4%, nečekaně klesla o desetinu na 8,2%.
Přestože již průzkumu podnikatelského sentimentu v Německu napovídaly o tom, že by se mělo tempo přírůstku nových nezaměstnaných v dalších měsících zmírňovat, takto výrazné zlepšení bude dobré srovnávat s červnovými výsledky, které pravděpodobně přinesou výrazně horší čísla a umožní tak obchodníkům náhled na květnovou odchylku z větší perspektivy.
O tom že se situace v eurozóně začíná stabilizovat však napovídají i některé další dnešní výsledky, jako je ukazatel italské podnikatelské důvěry, který v květnu rostl z 65,5b. na 68,7b., nebo i v 11:00 zveřejněný index ekonomické důvěry v eurozóně, který se zvyšoval z dubnových 67,2b. na 69,3b.

Reakce obchodníků na zveřejněná data však jsou poměrně vlažné, což jasně dokazuje také dosavadní vývoj obchodování v Evropě, kde se akciové indexy dostaly ihned po zahájení obchodování do červených čísel, na kterých se drží i nadále.
Obchodníci v Evropě tak reagují na včerejší seanci v USA, která poslala americké akcie do téměř dvouprocentních ztrát, což se projevuje také na FX, kde se nadále pod mírným tlakem na páru s dolarem nachází jak euro, tak britská libra.
Euro tak nadále zůstává pod hranicí 1,39 EUR/USD, což je však stále výrazně výše v porovnání se začátkem minulého týdne, který zahajovala na ceně 1,3480 EUR/USD.

Obchodníci dnes vyčkávají především na výsledky ze Spojených států, které v odpoledních hodinách nabídnou tempo růstu objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a dubnové prodeje nových domů.
V 11:10 se euro k dolaru prodávalo na ceně 1,3850 EUR/USD, zatímco libra oscilovala kolem 1,5930 GBP/USD.
Největší obětí dnešní seance se však stává japonský jen, který výrazně ztrácí na všech nejvíce obchodovaných párech, když jen k dolaru oslabil od rána o 1,6% až k ceně 96,80 USD/JPY poté, co japonské fondy začaly znovu ve velkém nakupovat rizikovější aktiva s vyšším výnosem než jaký nabízejí japonské cenné papíry.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services