Fio informuje: Burza bez zájmu, je dividendové vábení KB posledním sbohem?

Zprávy z finančních trhů, 25. 5. 2009 16:00
Pražská burza prošla na úvod týdne velmi klidným vývojem a při zavření amerického trhu (Memorial Day) snad ani nikdo nemohl čekat, že se bude něco zajímavého dít.
Za vše mluví velmi slabé objemy, kdy např. na ČEZu proteklo pouze 290 mil. Kč! Index PX nakonec zakončil nepatrným oslabením na 925 bodech (-0,11%). V červených číslech zakončily akcie Orco (-2%), VIG (-1,3%) a zmíněný ČEZ (-0,44%), který se opět nedokázal výrazněji prosadit výrazněji nad 880 Kč.
Pod 430 Kč zůstaly akcie Telefonica 02 (-0,3%). Naopak cílem domácích kupců byl Unipetrol (2,18%), kde při výsledkové bídě někteří investoři tajně doufají ve výplatu dividendy.
Již dávno stanovená výplatní suma u Komerční banky na poslední chvíli přece jen ještě vábí domácí kupce.
KB tak posílila 2,5% na 2860 Kč.
Nestane se však dividendové vábení KB jen posledním sbohem pro její akcie? Stačí si jen připomenout zprávy ze sektoru v nedávné době.
U domácích informací si připomeňme : Moody´s snížení výhledu bank v ČR, zhoršují se stav reálné ekonomiky, klesající ceny nemovitostí.
Na „evropské úrovni“ není nezajímavá věta evropského komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti, kdy podle něj evropský finanční systém postrádá transparentnost a o všech ztrátách v bankovních výkazech se zřejmě ještě neví.
Akcie Erste oscilovaly u 490 Kč ( 0,6%)...

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services