Přijde na trhy vlna výprodejů?

Zprávy z finančních trhů, 22. 5. 2009 08:00
Finanční trhy procházejí jedním z nejrůstovějších období posledních let, prudký nárůst zaznamenala rizikovější aktiva jako akcie a komodity.
Během posledních dvou měsíců rostly akciové trhy v rozmezí 20–50 % a komoditní trhy posílily o 25 %.
Za optimismem a zvýšeným nákupním apetitem investorů stojí hned několik faktorů.
Jedná se především o velmi levné ceny akcií i komodit, levné peníze a v neposlední řadě jisté známky stabilizace ekonomik.
Otázkou zůstává, zda se jedná o udržitelný růst, či jen o krátkodobý výkyv a brzy dojde k tvrdému vystřízlivění některých investorů?

Před začátkem současné růstové rally byl poměr ceny akcie a zisku na akcii (P/E) nejnižší za posledních 10 let (P/E se pohyboval okolo hodnoty 11), zároveň začaly výrazně klesat sazby na mezibankovních trzích. 3M Libor (tříměsíční sazba na mezibankovním trhu) poklesla blízko k hodnotám z roku 2002.
Další impuls k nákupu dodaly známky stabilizace ekonomik, když některá makroekonomická data ukázala možnost zpomalení tempa poklesu.
K prudkému posílení finančních trhů přispěli také někteří vládní a bankovní představitelé svými prohlášeními o brzkém nalezení dna a oživení globální ekonomiky ještě v tomto roce.

Všechny tyto faktory pak způsobily výrazný pokles averze k riziku.
Investoři hledající vysoký výnos začali preferovat riziková aktiva a vkládat své peníze do komodit a akcií.
Pokles averze k riziku dokazuje např. index volatility VIX ukazující očekávanou třicetidenní volatilitu na trzích, které jsou reprezentovány širokým indexem S&P 500, a tzv.
TED spread, rozdíl mezi hodnotou 3M Liboru a výnosem z tříměsíční pokladniční poukázky.
Důvěra v trhy a pokles averze k riziku se dostaly na podobnou úroveň, jako tomu bylo před největšími výprodeji ze září a října loňského roku před krachem banky Lehman Brothers (trhy pak během čtrnácti dní oslabily o více než 25 %). O velmi optimistické náladě na trzích svědčí také zlepšení důvěry investorů, německý index ZEW (index ekonomické důvěry investorů) vzrostl na své tříleté maximum.

Pokud si to shrneme: důvěra investorů je opět na vysoké úrovni, investoři nyní preferují rizikovější investice do akcií a komodit a sazby na mezibankovních trzích jsou velmi nízké.
Avšak díky mohutné růstové rally jsou akcie ve vztahu k zisku na akcii nejdražší za posledních šest let, poměr P/E indexu Dow Jones je nad hodnotou 21,5 (nejvíce od roku 2003). Jedná se o kombinaci, která nasvědčuje spíše možnosti tvrdého probuzení investorů a razantních výprodejů na akciových trzích.
Pokud jde o impulsy z reálných ekonomik, jsou zde sice některé známky stabilizace propadu, nicméně stále nás v nejbližších měsících nečeká nic příjemného, o čemž hovoří například velmi špatné HDP (Německo – 6,9 %, USA – 6,1 %) či stále rostoucí nezaměstnanost.
Aktuálně tedy není růst akciových trhů podpořen fundamenty z reálných ekonomik ani ziskovostí jednotlivých společností.
Co naopak může hovořit pro pokračující růst akciových trhů, je cena peněz - úrokové sazby na mezibankovních trzích jsou rekordně nízko (na trzích se projevuje masivní pumpování likvidity do ekonomiky).

Co tedy můžeme očekávat od finančních trhů? Je pravděpodobné, že růst tažený optimismem investorů může ještě několik dní vydržet, v horizontu jednoho až dvou měsíců lze ale očekávat výraznější korekci růstu.
Nepředpokládám však, že trhy budou testovat minimální hodnoty z března letošního roku, situace je již přece jen o poznání lepší a největší panika je, jak doufám, již za námi.

Zpracováno pro HN.

Fio, burzovní společnost, a.s., Josef Novotný, finanční analytik
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services