Forex: Jen těží z rizikové averze investorů

Zprávy z finančních trhů, 18. 5. 2009 12:00

Pesimizmus na finančních trzích minulý týden rostl především díky dvěma negativním fundamentům. Maloobchodní prodeje v USA se propadaly o 0,4 % místo očekávaného nulového růstu a nezaměstnanost se prohloubila o dalších 637 tisíc žadatelů o vládní podporu (oproti očekávání 608 tisíc). Evropa pak zahájila špatnými daty páteční obchodování.
Zejména výsledek HDP prozradil, že eurozóna zažívá největší hospodářský propad od uvedení eura (-2,5% oproti očekávanému -2,1%).

Z averze k riziku těžila především japonská měna, která posilovala vůči dolaru, euru, libře i švýcarskému franku.
Jen dokázal překonat čtvrteční korekci a díky tomu se v pátek na páru s americkým dolarem dostal na sedmitýdenní minimum na hodnotě 94,71 USD/JPY.
Odpoledne pak přicházely pozitivnější data ze Spojených států.
Výrazně dobře dopadl výrobní index Bank of New York (Empire State Manufacturing Index). Ten ukázal, že kontrakce ve výrobě v USA za předchozí měsíc zpomalila z -14,7 na -4,6 (oček. -12,1). Tato zpráva však pomohla dolaru korigovat předchozí ztráty na páru s jenem pouze na chvilku.

Pozitivní dopad na jen by dnes mohl mít rating agentury Moody’s.
Ten sice zhoršil výhled úvěruschopnosti japonské vlády splácet dluhy v zahraniční měně z AAA na AA2, nicméně domácí schopnost absorbovat další emisi vládních dluhových papírů si dle Moody’s polepšila z AA3 na AA2.
V okamžité reakci jen vůči dolaru posílil, teď však ztrácí 0,5 jenu.

Jinak bude dnešní den na fundamenty poměrně skoupý.
Pro měnový pár USD/JPY by mohl být zajímavý odpolední projev amerického ministra financí, Timothy Geithnera.
Večer nás ze Spojených států ještě čeká NAHB index, který ukazuje vývoj na americkém trhu s bydlením. Za květen se očekává mírné zlepšení (oček. 16 oproti před. 14). Jelikož se však hodnota indexu drží hluboko pod 50, je známkou stále smršťujícího se stavebního sektoru.

Autor: Jana Pariľáková (jana.parilakova@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services