Forex: Páteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 15. 5. 2009 10:00

Čtvrteční seance namířila akciové indexy ve Spojených státech mírně do zelených čísel, což se projevilo také na FX, kde po středečním výprodeji opět nabraly na síle především rizikovější měny jako je euro a britská libra, zatímco se pod prodejní tlak dostaly zejména dolar a japonský jen.
Na fundamenty však bylo čtvrteční obchodování poměrně chudé a první zajímavější čísla začala přicházet až v odpoledních hodinách ze Spojených států.
Ty si pro obchodníky připravily výsledky indexu cen výrobců (PPI), který v dubnu rostl o 0,3% (oček.: +0,2%) a za pozornost stály rovněž počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které se zvyšovaly na 637 tis. (oček.: 610 tis.). Americké vládní dluhopisy se včera i přes opětovný příklon obchodníků k rizikovějším aktivům dočkaly mírného růstu, který poslal výnos u dvouletých splatností níže o 2,4bsp. až na 0,84%, k čemuž přispěl i další odkup ze strany Fedu, který stáhnul z trhu jedno až dvouleté splatnosti v objemu 2,975 mld. dolarů.
Vedle vládních dluhopisů navíc včera Fed ve snaze držet při zemi sazby na hypoteční úvěry nakoupil další cenné papíry kryté hypotékami (MBS) v objemu 27,2 mld. dolarů s patnácti a třicetiletou splatností.
Cena ropy (brent) po středečním výprodeji znovu zamířila nad hranici 58 USD/barel, a to i přesto, že se ještě odpoledne prodávala pod cenou 57 USD.
Dražší (byť jen nepatrně) je po včerejšku také zlato, které uzavřelo na ceně 927 USD/tr.unc.
Velmi bohatý dnes bude ekonomický kalendář na nová data, a to jak z Evropy, tak ze Spojených států.
První zajímavější výsledky nabídla eurozóna již v 8:00, kdy byly zveřejněny velmi očekávané výsledy německého HDP za 1Q, který klesal o překvapivých 3,8% (oček.: -3%). Stejná čísla dnes v 8:45 nabídne ještě Francie (oček.: -1,3%, předch.: -1,1%) a v 10:00 Itálie (oček.: -1,6%, předch.: -1,9%), což pak o hodinu později uzavře Eurostat zveřejněním prvních odhadů růstu HDP eurozóny, která by měla zaznamenat kontrakci o vysokých 2,1% (předch.: -1,6%). Společně s těmito výsledky pak ve stejný čas nabídne Eurostat také dubnové finální výsledky CPI, které by však měly potvrdit předběžný (flash) odhad meziročního růstu o pouhých 0,6%.
CPI je dnes ke zveřejnění připraven také ve Spojených státech a od amerického ukazatele obchodníci tentokrát očekávají nulový růst, poté co v minulém měsíci klesal index spotřebitelských cen o 0,1%.
Spojené státy pak ve stejný čas (14:30) nabídnou ještě NY Fed index za měsíc květen (oček.: -12,3b.m předch.: -14,7%) a v 15:15 pak přijdou na řadu ještě dubnové výsledky průmyslové produkce, která má podle většinového konsenzu po březnové kontrakci o 1,5% slábnout tentokrát pouze o 0,5%.
V 15:15 pak za FOMC promluví ještě Richard Fischer, který bude mluvit v Texasu o ekonomickém výhledu pro americkou ekonomiku a pro dnešek posledním zajímavějším fundamentem je pak v 15:55 zveřejněný americký index spotřebitelské důvěry (Michigan), který by měl v květnu stoupat z 65,1b. na 66,8b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services