Forex: Čtvrteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 14. 5. 2009 09:00

Včerejší obchodování poslalo akciové indexy v Evropě hluboko do červených čísel (DAX -2,61%) a podobný osud pak čekal také americké indexy, když se například S&P 500 propadal o 2,69%.
Potřeba likvidace dřívějších pozic byla patrná na všech trzích a tak poptávka rostla i po amerických vládních dluhopisech a ostatních bezpečných dolarových aktivech, což včera pomáhalo na FX bezpečným přístavům jakými je dolar a japonský jen.
Důvodů ke korekci přitom obchodníci včera obdrželi hned několik.
První nabídla již v brzkých ranních hodinách Čína, kde meziroční růstu průmyslové produkce zpomalil v dubnu z 8,3% na 7,3% oproti očekávanému růstu o 8%.
Zklamání pak přišlo také z eurozóny, kde se v březnu meziročně průmyslová produkce propadala už o 20,2% (oček.: -17,6%), avšak první větší ránu trhům uštědřila až Bank of England, která ve svém inflačním reportu revidovala směrem dolů odhad vývoje HDP do dalších čtvrtletí a ústy svého šéfa Mervyna Kinga varovala před velmi zdlouhavým procesem zotavení.
Druhá rána sentimentu na finančních trzích poté přišla ještě ze Spojených států v podobě dubnových výsledků maloobchodních prodejů.
Ty se propadly o 0,4% a protože trh počítal s nulovým růstem, pokračování odpoledních výprodejů již dále nic nebránilo.
Za pozornost pak stály také v USA zveřejněné výsledky indexu cen dováženého zboží, který v dubnu rostl o 1,6% (oček.: +0,5%) a březnové podnikové zásoby, jež slábly o 1% (oček.: -1,1%), dopad těchto dat na celkový sentiment však již byl pouze minimální.
Zatímco averze k riziku i přes silnější dolar včera dokázala zvednout cenu zlata až na 926 USD/tr.unc., stejné důvody obchodníky přiměly k tomu, aby se opět pustili do výprodejů ropy, která se dostala zpět na 57,30 USD/barel (brent).

Čtvrteční obchodování přinese z Evropy mezi prvními výsledky v 9:15 zveřejněný švýcarský index cen výrobců (PPI) za měsíc duben, který by měl podle většinových odhadů růst o 1% (předch.: -0,5%). Dalšími na řadě je pak v 10:00 zveřejněný pravidelný měsíční bulletin ECB, který nabídne podrobnou analýzu ekonomické situace v eurozóně a ve stejný čas pak se svým projevem na téma hospodářská politika a nové makroekonomické prostředí promluví viceprezident ECB Lucas Papademos.
Další zajímavá čísla pak začnou přicházet až v odpoledních hodinách ze Spojených států, kde budou ke zveřejnění nachystány ve 14:30 výsledky dubnového PPI, který by měl tentokrát růst o 0,1% (předch.: -1,2%) a ve stejný čas pak zveřejní Spojené státy také tradiční počty nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Těch by mělo být v minulém týdnu 610 tis., což je výsledek o 9 tis. vyšší než předchozí údaj.
Se svými komentáři pak za ECB v podvečer vystoupí ještě Manuel Gonzáles-Páramo a Jürgen Stark a poslední zajímavá čísla pak přijdou na řadu až v noci ze čtvrtka na pátek, kdy nabídne Nový Zéland výsledky maloobchodního prodeje a Japonsko zveřejní březnové strojní objednávky (oček.: -4,6%, předch.: +1,4%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services