Forex: Averze k riziku pomohla dolaru ke korekci

Zprávy z finančních trhů, 14. 5. 2009 09:00

Dolaroví býci se  včera dočkali korekce na všech nejvíce obchodovaných párech (s výjimkou JPY), když v průběhu včerejšího obchodování americká měna dokázala umazat úterní ztráty a uzavřela k euru na ceně 1,3590 EUR/USD, zatímco k libře rostla až na 1,5150 GBP/USD.
Výprodej obou evropských měn a zároveň růst poptávky po dolarových aktivech, včera z velké části zařídily dvě události. První byl dopolední inflační report Bank of England, který k překvapení obchodníků byl o poznání méně optimistický než dřívější slova šéfů Fedu a ECB na adresu USA a eurozóny, kteří kladli daleko větší důraz na první vlaštovky ukazatelů naznačujících stabilizaci, než tomu bylo včera v případě Mervyna Kinga (více v dnešní analýze: Libra likviduje úterní zisky.
Na vině je inflační report BoE).Výprodej na librových párech se přitom paralelně přesunul také na euro-dolar, kde se evropská měna krátce před polednem dostala pod silný tlak.
Druhým impulsem k dalším nákupům amerického dolaru se pak staly také v odpoledních hodinách zveřejněné výsledky maloobchodních prodejů, které se v dubnu oproti očekávanému nulovému růstu propadaly tentokrát o 0,4%.
Jednalo se tak už o druhou kontrakci v řadě (předch.: -1,3%) a ne zrovna vlídný vzkaz všem těm, kteří počítají s dalším výraznějším oživením spotřebitelských výdajů v 2Q.
Přestože včerejší čísla rozhodně nepotěšila, bude podle nás lepším obrázkem celé situace až srovnání s květnovými výsledky.
Dubnovou kontrakci totiž ve velké míře zařídily nižší tržby z prodeje potravin a pohonných hmot, což je logické vzhledem k poslednímu snížení jejich cen a proto se nemusí jednat nutně o špatnou zprávu.
Naopak růstu se dočkaly tržby z prodeje automobilů, stavebního materiálu, nebo sportovních potřeb knih a hudebnin, tedy prodeje citlivé na spotřebitelský sentiment, což stále otevírá prostor ke spekulacím na pozvolnou stabilizaci spotřebitelských výdajů.

S ohledem na zisky světových akcií a dalších rizikovějších aktiv, však není důvod divit se tomu, že si včerejší výsledky obchodníci vyložili jako jednoznačný pokyn k uzavírání ziskových pozic, což se projevilo silným výprodejem na akciových trzích v Evropě a v USA, když například americký S&P 500 ztratil celých 2,69% ze své hodnoty.
Averze k riziku měla včera jednoznačný dopad také na trh s dluhopisy.
Ty se v USA dočkaly znovu růstu, který stlačil výnos u desetiletých notes až zpět na 3,11% (-6,4bsp.), zatímco výnos u dvouletých splatností klesal o pouhých 1,6bsp. na 0,87%.
Právě averze k riziku se tak včera stala hlavním motorem růstu americké měny, která měla díky výprodeji z posledních třech týdnů prostor ke korekci svých ztrát doširoka otevřený.
Z dalších dat pak Spojené státy nabídly ještě výsledky dubnového indexu cen dováženého zboží, který rostl o 1,6% (oček.: +0,5%) a březnové podnikové zásoby, jež slábly o 1% (oček.: -1,1%). Jejich dopad na kurz americké měny však byl minimální.

Dnešní obchodování nabídne z Evropy pouze pravidelný měsíční bulletin ECB, který je však pouze informativního charakteru a tak se zájem obchodníků znovu obrátí na čísla zveřejněná odpoledne ve Spojených státech.
Ty přinesou ve 14:30 výsledky indexu cen výrobců (PPI), od kterého trh v dubnu čeká růst o 0,2% poté, co v březnu slábnul o 1,2%.
PPI se zatím, hlavně díky nižším cenám energií a v posledních měsících i potravin, drží při zemi a tak by dnes i vyšší než očekávaný růst mohl nechat obchodníky poměrně chladnými. Naopak tomu ale může být v případě výsledků z trhu práce, v podobě počtů nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ty v minulých týdnech začaly ubírat na tempu, čehož výsledkem byly překvapivě dobré dubnové NFP.
Od dnešních výsledků se tentokrát čeká růst z 601 tis. na 608 tis., i tento údaj by však byl příznivý vzhledem k tomu, že ještě začátkem dubna počet nových žádostí o podporu sahal až k 670 tis.
Jakýkoliv lepší výsledek (590 tis. a méně) přitom může být další „zelenou střelou“, která by naznačovala, že se i situace na těžce zkoušeném trhu práce začíná velmi pozvolna obracet k lepšímu.
V případě, že by takováto čísla dokázala přesvědčit obchodníky k dalším nákupům akcií, mohla by zároveň negativně dolehnout na kurz americké měny.

Ta se dnes v brzkých ranních hodinách k euru dostala znovu pod hranici 1,36 EUR/USD, kam ji doprovodily pokračující výprodeje na akciových trzích, které se v Asii propadaly do červených čísel (Nikkei225 –2,68%). V 8:20 se tak dolar k euru prodával na ceně 1,3556 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services