Výsledky valné hromady

Zprávy z finančních trhů, 13. 5. 2009 11:54
Erste Bank pořádala včera (12. května) řádnou valnou hromadu.
Podle očekávání akcionáři schválili všechny body předložené managementem. Z pohledu akcionářů byly nejzajímavější dva body programu: rozdělení zisku za rok 2008 a zmocnění představenstva vydat (se souhlasem dozorčí rady) konvertibilní dluhopisy.
Dividenda Valná hromada schválila managementem navrhovanou dividendu ve výši 0,65 EUR na akcii, což při současné ceně akcií Erste (20 EUR) představuje dividendový výnos ve výši 3,3%.
Posledním dnem, kdy se akcie budou obchodovat s nárokem na dividendu je čtvrtek 14. května, Výplatní termín je pak stanoven na 19. května.
Zmocnění představenstva k vydání konvertibilních dluhopisů Valná hromada také schválila zmocnění managementu vydat se souhlasem dozorčí rady (tříčtvrtinovou většinou), do pěti let od zápisu změny stanov do obchodního rejstříku, konvertibilní dluhopisy s přednostním právem úpisu nebo právem na výměnu za běžné akcie Erste.
Vydání těchto dluhopisů může proběhnout i v několika emisích.
V návaznosti na výše zmíněný bod bylo také schváleno podmíněné zvýšení základního kapitálu až o 124,7 mil. EUR vydáním až 62,35 mil. nových kmenových akcií (20% současného počtu akcií), za účelem uspokojení případných práv vyplívajících z konvertibilních dluhopisů.
Dluhopisy pak můžou být vydány maximálně v takovém objemu, aby bylo zaručeno uspokojení nároků plynoucích z konverze na akcie či přednostního práva úpisu akcií z podmíněného kapitálu.   Případné vydání konvertibilních dluhopisů by bylo negativní zprávou pro stávající akcionáře, jelikož by došlo k naředění jejich současných podílů.
Nemyslíme si však, že by Erste k tomuto kroku v nejbližší době přistoupila vzhledem k v současné době probíhajícímu navyšování kapitálu o 2,7 mld. EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services