Ropa pokořila hranici 60 USD/barel

Zprávy z finančních trhů, 13. 5. 2009 07:16
Na hodnotu šestiměsíčního maxima se v rámci včerejší obchodní seance na burze New York Mercantile Exchange vyšplhal nejaktivnější futures kontrakt na americkou lehkou ropu, když dočasně pokořil hranici 60 dolarů za barel. Důvodem se stala především zpráva čínského celního úřadu, podle nichž Čína, druhý největší spotřebitel energií na světě, v měsíci dubnu navýšila objem dovozu černého zlata o 14 % na 16,17 miliónů metrických tun (3,9 mil. barelů denně) a také oslabení amerického dolaru vůči euru na nejnižší hodnotu od března letošního roku, což zvýšilo poptávku po komoditách obecně.
Růst ceny ropy podporuje také stále se snižující těžba ze strany kartelu Opec, jehož průměrná denní produkce činila v dubnu 09 27,58 mil. barelů a představuje tak devátý po sobě jdoucí měsíční pokles.

Futures na černé zlato s červnovým termínem dodání posílil v rámci včerejší obchodní seance na burze Nymex o 35 centů (0,6 %) na uzavírací cenu 58,85 dolarů za barel. V růstu pokračuje zmíněný futures i během dnešní ranní seance, konkrétně o 83 centů na cenu 59,65 USD/barel.

Zdroj:    Colosseum
Partners Financial Services