Forex: Euro k dolaru včera ztrácelo, přesto zatím své zisky z velké části drží

Zprávy z finančních trhů, 12. 5. 2009 09:00

Evropská měna včera na páru s eurem nedokázala navázat na vysoké páteční zisky a umazala část ze svých pozic, když uzavřela včerejší obchodován níže o 0,4% na ceně 1,3575 EUR/USD.
Obchodníci tak evidentně váhají s tím zdali navyšovat zisky z minulého týdne, které by mohly být v horizontu nejbližších dnů a týdnů jen obtížně udržitelné, s ohledem na prudký růst ceny světových akcií z minulých dvou měsíců a skutečnost, že kontrakce v zemích evropské šestnáctky zatím zdaleka nekončí.
Důkazem toho, že si země eurozóny nadále procházejí velmi obtížným obdobím, byly i včera zveřejněné výsledky březnové průmyslové produkce.
Ta se ve Francii propadala o 1,4% a zůstala daleko za původními odhady, které počítaly s kontrakcí o 0,4%.
Francouzská průmyslová produkce přitom klesá bez přestání již osm měsíců v řadě a meziročně je níže o 15,5%, když se největšího útlumu dočkal sektor vyrábějící dopravní prostředky, kde výroba klesla téměř o třetinu.
Ještě daleko horší situace je přitom v Itálii. Tam se v březnu průmyslová produkce propadla o 4,6%, zatímco většinové odhady počítaly s kontrakcí o 1,7%.
Co více, revize únorových dat upravila původní kontrakci z 3,5% na 4,6% a meziročně se tak již průmyslová produkce v Itálii propadla o silných 23,8%.
Podobná situace panuje také v Německu a vůbec nejhůře je na tom čtvrtá největší ekonomika eurozóny, Španělsko, která se navíc potýká s dramatickým útlumem stavebního sektoru a masivním růstem nezaměstnanosti, která již sahá až k 18%.

Úroveň výstupu sice v dalších měsících může klesat pomaleji, to však nic nemění na tom, že po dlouhé měsíce zřejmě zůstane velice nízká.
Důvodem je závislost eurozóny na zahraniční (americké) poptávce a poměrně malá schopnost generovat silnější domácí poptávku.
Na rozdíl od eurozóny, poslední data ze Spojených států naopak potvrdila, že by americká domácí poptávka mohla dosedat na dno a dávají obchodníkům naději, že by stabilizace do největší světové ekonomiky mohla dorazit s výrazným předstihem oproti zbytku průmyslově vyspělých zemí.
I když i eurozóna by měla v budoucnu na této stabilizaci profitovat, lepší data která nyní přicházejí ze Spojených států v kratším horizontu přeci jen mohou do jisté míry omezovat další případný růst společné měny, která má za sebou tři silné růstové týdny.

Dnešní obchodování přinese z eurozóny minimum zajímavějších dat.
Již v 8:00 přišly na řadu výsledky německého indexu velkoobchodních cen, který v dubnu rostl o 0,1% (oček.: 0%) a v 8:30 pak zveřejní ještě Bank of France svůj index podnikatelského klima.
V průběhu odpoledne pak již budou následovat pouze projevy některých členů Rady guvernérů ECB (Tumpel-Gugerell, Weber). Z ekonomických dat si tak dnes asi největší pozornost zaslouží americké výsledky obchodní bilance, které budou zveřejněny ve 14:30.
Ta je jedním z nejpřesvědčivějších důkazů toho, jak se americká (a s ní i světová) ekonomika přizpůsobují současným problémům, když se jen od listopadu 2008 do února tohoto roku snížil měsíční deficit obchodní bilance z necelých 60 mld. dolarů na 26 mld., což je nejnižší deficit od začátku roku 2002.
To je důsledek rychleji klesajícího importu než exportu, který je tažen zejména nižšími cenami ropy.
Od březnových čísel tentokrát trh čeká růst deficitu, a to na 29,2 mld. dolarů.
Bude však velmi zajímavé sledovat, jak si tentokrát povede export, který v minulé měsíci dokázal překvapit nečekaným růstem  a jehož opětovný růst by tentokrát mohl opět přinést o něco lepší než odhadované výsledky.
Jakýkoliv deficit nižší než 25 mld. dolarů by přitom mohl americké měně pomoci ke zpevnění tak, jako se to výsledkům obchodní bilance podařilo v minulém měsíci.

V ranních hodinách se prodával dolar na páru s eurem zpět nad hranicí 1,36 EUR/USD a přestože včera dokázal zpevňovat, i díky rannímu oslabení si nadále drží většinu ztrát, které k evropské měně nabral v průběhu minulého pátku.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services