Forex: Dolar likviduje část ze svých pátečních ztrát

Zprávy z finančních trhů, 11. 5. 2009 14:00

V Evropě dnes obchodníci likvidují část ze zisků, které nabrali koncem minulého týdne poté, co byly zveřejněny výsledky stress testu amerických bank a Spojené státy zároveň nabídly lepší než očekávaná data z tamního trhu práce.
Akciové indexy se tak v odpoledních hodinách ponořily do červených čísel, když například německý DAX odepisoval 0,55%, zatímco CAC40 byl níže o 1,46%, k čemuž největší měrou pomáhají především finanční tituly, jež si v minulých týdnech prošly strmým růstem. Korekce na akciových trzích se dnes přenáší také na devizový trh, kde o část ze svých zisků přicházejí jak euro, tak britská libra.
Euro se přitom ve 13:10 prodávalo k dolaru na ceně 1,3583 EUR/USD, když k jeho výprodejům přispělo také několik ekonomických dat, které země eurozóny nabídly v průběhu dopolední seance.
Mezi nejdůležitější se zařadily výsledky průmyslové produkce Francie, která v březnu klesala nečekaně silně o 1,4% (oček.: -0,4%), ještě hůře si pak ale vedly stejné výsledky z Itálie, kde se průmyslová produkce propadla dokonce o 4,6% (předch.: -1,7%). Oba ukazatele pomáhají podpírat spekulace na pozdější zotavení zemí evropské šestnáctky, které pak svědčí americké měně, jež má v zádech několik dobrých fundamentů z minulých týdnů, v čele s výsledky nových objednávek, nebo dubnové ISM a NFP.

Ještě pod větší tlak než euro se dnes dostává britská libra.
Ta se k dolaru propadla ve 13:10 až na cenu 1,5112 GBP/USD a slabší je také k euru, kde navazuje na výprodej z konce minulého týdne.
Ten následoval poté, co Bank of England vystupňovala kvantitativní uvolňování a rozhodla o navýšení celkového objemu vykupovaných cenných papírů (zejména vládních dluhopisů) ze 75 mld. na 125 mld. liber.
Dnes zatím Británie žádná nová makro-data nepřinesla a mezi nejzajímavější se tak zařadila pouze předběžná ochutnávka výsledků největší britské banky HSBC, podle které je její zisk v 1Q výrazně vyšší než v předchozím čtvrtletí, a to zejména díky příspěvku její investiční sekce. 

Odpolední obchodování toho dnes příliš nenabídne, když nejsou ke zveřejnění nachystána jediná zajímavější data z USA a tak se další obchodování na FX bude odvíjet zejména od sentimentu na finančních trzích.
Další tón obchodování by měli udat až po otevření amerických burz obchodníci v USA a v případě, že se i americké indexy začnou nořit hlouběji do červených čísel, korekce na dolarových párech zatím nemusí být u svého konce.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services