Forex: Dolar včera znovu získal na síle

Jen málo změnil včerejšek na celkovém optimistickém duchu obchodování, které se zatím táhne jako červená nit několika posledními dvěma týdny.
Včerejšek tak akciové indexy v USA sice uzavřely v červených číslech (DJIA -0,19%), celkově však byla korekce jen nepatrná s ohledem na strmý růst akcií ze začátku týdne a týdnů předchozích.
I přes příznivý sentiment na finančních trzích však dolar dokázal zlikvidovat část ze svých pondělních ztrát na páru s evropskou měnou, ke které zpevnil o 0,8%, aby uzavřel na ceně 1,3310 EUR/USD.
Dolar tak znovu potvrzuje, že ochota obchodníků k jeho dalšímu prodeji není ani s růstem světových akcií neomezená, což je výsledkem očekávaného zotavení americké ekonomiky, které by mělo přijít výrazně dříve než v případě zemí evropské šestnáctky.
Předpoklad rychlejšího zotavení navíc včera potvrdily i výsledku indexu ISM, měřícího aktivitu v sektoru služeb, který v dubnu rostl z březnových 40,8b. na 43,7b. (oček.: 42,5b.), což je nejlepší výsledek od října minulého roku.
I pohled na jednotlivé sub-indexy byl přitom veskrze pozitivní, když se růstu o 6b. na 47,2b. dočkal index nových objednávek a o 6,3b. na 34,4b. pak rostl také index zaměstnanosti. Co víc, poměrně optimistický výhled včera ve svém projevu na půdě Společného výboru pro ekonomiku nabídnul také Ben Bernanke, podle kterého ekonomika dosedá na dno a vrací se k opětovnému, i když jen pozvolnému, růstu.
Jak dále šéf Fedu uvedl, trh s bydlením vykazuje známky stabilizace a i situace na finančních trzích se začíná zlepšovat.
Inflace podle něj navíc není hrozba, což by mělo zabezpečit velmi nízké úrokové sazby i v průběhu dalších měsíců.
Přestože Bernanke více méně zopakoval doprovodný komentář Fedu zveřejněný krátce po čtvrtečním zasedání FOMC, obchodníci na jeho slova slyšeli a dolar v odpoledních hodinách dokázal zpevňovat.

Dnešní obchodování přinese na dolarové páry jen málo ekonomických dat.
První, v podobě březnových žádostí o hypoteční úvěr, budou zveřejněna ve 13:00.
Ve 14:15 pak přijdou na řadu poslední čísla, a to dubnové výsledky ADP reportu z pracovního trhu.
Ten slouží jako předskokan pátečním NFP, když odhaduje změnu zaměstnanosti v soukromém sektoru a protentokrát od něj obchodníci čekají úbytek zaměstnanosti o 642 tis.
Zatímco se slabšími čísly z pracovního trhu jsou obchodníci do dalších měsíců smířeni, jakýkoli úbytek nižší než 600 tis., bude velmi příjemným překvapením, které by mohlo opět pomoci sentimentu na finančních trzích.
Jeho dopad na kurz americké měny však není jednoznačný.
Ta má totiž podle našeho názoru prostor k dalšímu slábnutí jen omezený a s pokračujícím růstem světových akcií její (ještě nedávno velmi těsná) negativní korelace s akciovými indexy slábne.
Ze členů FOMC dnes promluví v 15:30 Gary Stern, na kterého pak před půlnocí naváže Janet Yellen.
V 8:20 se dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,3292 EUR/USD a téměř zcela tak zlikvidoval vysoké zisky, které nabral v průběhu pondělní seance.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services