Ranní přehled: 05/05/09; ČEZ

Index PX: 904 bodů (+2,6 % d/d), objem: 2 312 mil. Kč Komentář trhu Obchodníci na pražské burze mají za sebou opět velmi podařený vstup do nového týdne, index PX přidal 2,62 %.
Silné byly opět oba bankovní tituly, Komerční banka vzrostla až na hranici 2800 korun o 2,19 %, růst Erste Bank byl ještě přesvědčivější o 6,66 %.
Náladu ve finančním sektoru nezhoršily ani zprávy o odkladu výsledků "stress testů" amerických bank.
VIG, který se obchodoval poprvé bez nároku na dividendu ve výši 1,10 EUR, poklesl během dne až na 760 korun, čímž odmazal celou hrubou dividendu, ale nyní se ve Vídni obchoduje na hranici 780 korun.
Akcie ČEZu se naopak obchodovaly poslední den s nárokem na dividendu ve výši 50 korun, ještě větším hýbatelem zde však byl všeobecně pozitivní náhled na energetický sektor.
Akcie Orco Properties dále pokračovaly v oslabení z konce minulého týdne, když si skupiny investorů vytvořily pozice před valnou hromadu a nyní si vybírají oddechový čas.
Objemy obchodů dosáhly 2,31 mld. korun.   ČEZ:Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák) Ode dnešního dne (5. května) se již akcie ČEZu neobchodují s nárokem na dividendu ve výši 50 Kč/akcii (div. výnos 5,9 %). Akcie by tedy dnes měla reagovat poklesem ve výši dividendy.
Rozhodným dnem pro dividendu je den valné hromady (13. května). Od 8. do 13. května je pozastaveno vypořádání akcií ČEZ, proto musí mít akcionář, který chce obdržet dividendu, akcie na účtu 7. května.
Výplatní den nebyl doposud stanoven.
Předpokládáme však, že půjde o zhruba stejný den jako loni (4. srpna).

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services