Forex: Po včerejším pádu dolar zpět pod 1,34 EUR/USD

Včerejší obchodování se neslo opět v optimistickém duchu, který přetrvával navzdory možným rizikům, která pramení z blížícího se zveřejnění výsledků stress testu, jež si nechalo udělat americké Ministerstvo financí ve snaze identifikovat banky, které by mohly potřebovat dodatečné navýšení kapitálu.
Zatímco většina bank by měla projít zátěžovým testem úspěšně, obavy se vznáší nad Citigroup a Bank of America, které by se podle předběžně prosáknutých výsledků měly dostat na černou listinu.
I přes negativní zprávy si však akcie obou bank včera dokázaly připsat růst, na čemž nic nezměnil ani článek Financial Times, podle kterého obě banky pracují na plánu jak přesvědčit Ministerstvo financí a Fed o tom, že disponují dostatečným kapitálem ke krytí dalších případných ztrát na svém obřím úvěrovém portfoliu.
Podle FT se obě banky snaží navýšit svůj kapitál (každá o 10 mld. dolarů), a to zejména pomocí konverze některých dluhových cenných papírů, které jsou v rukou soukromých investorů.
V průběhu večerního obchodování však Bank of America odmítla spekulace FT a její akcie uzavřely výše o 19,3%, zatímco Citigroup rostla pouze o 7,7%.
Přes smíšené signály z finančního sektoru se však včera obchodníci dokázali poměrně snadno přenést a akciové indexy se tak znovu vyvezly na vlně dobré nálady, kterou podpořily také ekonomická data z Číny a ze Spojených států. Čínský PMI totiž v dubnu znovu vystoupal těsně nad hranici 50b. a tamní výrobní sektor tak opět začíná expandovat.
Výrazné překvapení pak v odpoledních hodinách přinesly také americké výsledky z trhu s bydlením, podle kterých rostl index měřící počty rozjednaných ale zatím neuzavřených smluv ke koupi domu o 3,2%, což by výsledek výrazně převyšující většinové odhady trhu (+0,1%), který pomohl oživit spekulace na to, že americký trh s bydlením začíná dosedat na své dno.  

Americký index S&P tak včera uzavřel se ziskem 3,39% a růstu se nevyhnuly ani výnosy z amerických vládních dluhopisů, a to zejména na kratším konci výnosové křivky.Také její dlouhý konec však zůstává zvýšený, když se výnos u desetiletých Notes nadále drží na maximech z konce minulého roku (3,16%), což otevírá dveře spekulacím na to, že by Fed v budoucnu mohl navýšit objemy vykupovaných dluhopisů nad rámec již schválených 300 mld. dolarů.

Chuť investovat do rizikových aktiv měla včera jasnou odezvu také na devizovém trhu, kde se pod prodejní tlak opět dostal americký dolar, který se na páru s eurem propadl o 1,1%, aby uzavřel na ceně 1,3420 EUR/USD.
Obchodníkům na eurových párech tentokrát nijak nevadila slabá čísla z Německa, kde se březnové maloobchodní prodeje propadaly o 1%, ani odpolední komentář šéfa německé Bundesbank Webera, podle kterého může německý HDP začít znovu růst až v druhé polovině příštího roku.
Dnešní obchodování bude na evropská data poměrně chudé a tak se obchodníci zaměří především na odpolední seanci a na fundamenty ze Spojených států.
Ty přinesou v 16:00 výsledky dubnového ISM pro výrobní sektor, kde by měla kontrakce opět mírně polevit, a ve stejný čas pak promluví před Společným výborem pro ekonomiku ještě Ben Bernanke.
Ten nabídne svůj pohled na současný stav americké ekonomiky a jeho slova by se mohla nést v mírně pozitivním tónu tak, jako prohlášení Fedu z minulého čtvrtka.
Bernankeho slova tak mají potenciál přiživit optimismus obchodníků a pomoci akciím, zatímco by dostaly pod tlak americký dolar.
Ten má za sebou několik složitých dnů, přesto s jeho dalším slábnutím podle našeho názoru stoupá pravděpodobnost korekce a zároveň i slábne korelace euro-dolaru s akciovými indexy.
Trvaleji udržitelnému růstu společné měny totiž nadále stojí v cestě především ekonomická situace v eurozóně a v neposlední řadě i čtvrteční zasedání ECB.
Určitou korekcí svých včerejších ztrát si americká měna prošla na páru s eurem již dnes ráno, kdy se znovu dostala pod hranici 1,34 EUR/USD, aby se v 8:10 prodávala na ceně 1,3375 EUR/USD. 
 

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services