ATLANTIK FT Ranní přehled: 04/05/09; NWR, ČEZ, VIG, makro

Index PX: 881 bodů (+3,9 % d/d), objem: 2 514 mil. Kč Komentář trhu Pražská burza zakončila zkrácený týden prudkým růstem indexu PX o 3,9 %, také objem obchodů (2,2 mld. korun) byl nad průměrem posledních dní.
Investoři přivítali výsledky Erste Bank za 1.Q pozitivně, když hlavně na úrovni čistého zisku předčily očekávání a akcie vzrostly o 6,5 %.
Ovšem bankovní sektor v celé Evropě patřil ve čtvrtek mezi nejvýkonnější.
Také Komerční banka pokračovala v růstu +4,9 % d/d, větší prodejci se neobjevili ani nad hranicí 2700 korun.
Akcie NWR (+4,7 %) taženy silnou poptávkou na londýnské burze vzrostly na 78,6 korun.
V Londýně se cena vyšplhala dokonce nad hranici 80 korun.
Unipetrolu pomohl celkově pozitivní sentiment k růstu o více než 4 %.
CETV neudržely středeční výrazné zisky (+10,8 %) a naopak ve čtvrtek část umazaly poklesem o 4,1%.
NWR: Neutrální/negativní zpráva (Analytik: Petr Novák) NWR v pátek oznámilo změnu ve vlastnické struktuře svého majoritního akcionáře RPG Industries SE (dále RPGI), který drží 63,8 % akcií NWR.
Akcionáři RPGI American Metals and Coal International (AMCI, drží 4,75% podíl v RPGI) and First Reserve Corporation (drží 14,25% podíl v RPGI) vstoupili do jednání s hlavním akcionářem RPGI, společností RPG Partners (50 % Zdeněk Bakala, 50 % Crossroads Capital Investments), o prodeji svých podílů.
Po vypořádání, které lze očekávat do 4 měsíců, by tak 100% akcionářem RPGI měla být společnost RPG Partners a další spřízněné osoby.
Cena transakce ani další podrobnosti nebyly zveřejněny.
Transakce může naznačovat nedůvěru obou společností (AMCI a First Reserve) v další podnikání v těžbě uhlí v regionu střední Evropy.
Pozice NWR bude letos a zřejmě i příští rok velice složitá kvůli poklesu těžby uhlí kvůli útlumu výroby oceli v době hospodářského poklesu.
Informace může být dnes trhem vnímána negativně.
Dle zprávy agentury Reuters řekl finanční ředitel NWR Marek Jelínek, že NWR by letos vzhledem k ekonomické situaci mohlo snížit těžbu více než na plánovaných 12,1 mil. tun.
Původně společnost počítala s těžbou ve výši 12,1 mil. tun, ale s růstem zásob uhlí.
Jelínek řekl, že by se omezení těžby nemělo dotknout očekávaných prodejů (tedy tržeb). V naší projekci počítáme s poklesem prodejů na 11,5 mil. tun uhlí.
Dále řekl, že problematická situace je v prodeji koksu, protože díky útlumu ocelářského sektoru nepotřebují oceláři koks od třetích stran (pokrývají si spotřebu svou vlastní výrobou). Dále Jelínek řekl, že NWR může odložit kapitálové výdaje na znovuotevření dolu Debiensko v Polsku (až 800 mil. EUR). Tato informace není pro nás ani pro trh žádným překvapením, protože v době relativně nižších cen uhlí a nejistotě v budoucí poptávce se nám jeví odložení investičních výdajů v Polsku jako rozumné. ČEZ: Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák) Dnes (4. května) jsou akcie ČEZu naposledy obchodovány s nárokem na dividendu ve výši 50 Kč/akcii (div. výnos 6 %)
.
Od zítřka již tedy nebudou mít akcionáři na dividendu nárok, akcie ČEZu by na to měla reagovat poklesem ve výši dividendy.
Rozhodným dnem je den valné hromady (13. května). Od 8. do 13. května je pozastaveno vypořádání akcií ČEZ, proto musí mít akcionář, který chce obdržet dividendu, akcie na účtu 7. května.
Výplatní den nebyl doposud stanoven.
Předpokládáme však, že půjde o zhruba stejný den jako loni (4. srpna). Podle ČTK má ČEZ zájem o polské teplárny ve městech Bytom a Zabrze, které se nacházejí v blízkosti elektrárny Elcho, a které se mají v září privatizovat.
Zájem ČEZu je v souladu se strategií investic ve střední a východní Evropě.
VIG: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Lávička) Dnes se akcie VIG obchodují poprvé bez nároku na řádnou dividendu 1,1 EUR na akcii (3,7% dividendový výnos). Zároveň je dnes také výplatní termín této dividendy.
Pro výplatu mimořádné dividendy 0,9 EUR na akcii je rozhodným dnem 26. říjen a výplatní termín 27. října.
Průmyslová výroba – březen (Analytik: Petr Sklenář) Průmyslová výroba v březnu podle předběžných výsledků meziročně poklesla o 17,5 %, což je horší výsledek než očekávání (AFT: -15 %; trh: -14 %). Na první pohled se jedná o zmírnění propadu (-23,4 % v únoru; -22,8 % v lednu), ovšem výraznou roli hraje efekt kalendářních dní (+2 dny v březnu). Po očištění o tyto vlivy průmysl poklesl o 20,9 %, což je shodný výsledek jako v únoru (-20,3 %). Z tohoto hlediska předběžné výsledky neukazují, že by se průmysl již výrazně odrážel ode dna, třeba díky šrotovnému v okolních státech.
Na druhou stranu se zmírnil propad nových zakázek (-14,7 % r/r; v únoru -24,7%), což ukazuje na první náznaky stabilizace.
Lepší odpověď poskytnou až detailní informace zveřejněné 12. května.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services