Strach z prasečí chřipky zasáhl Prahu jen po otevření, ostatní trhy se s ní vypořádaly podobně

Zprávy z finančních trhů, 27. 4. 2009 17:06
Pokles světových akciových trhů, jež jsou zasaženy obavami o šíření prasečí chřipky, které by mohlo opozdit očekávané oživení globální ekonomiky, se projevil v Praze hlavně krátce po otevření.
Erste Bank se však po otevření na úrovni 390 korun lehce vrátila až na 410 korun, když na trhu chyběli reální prodejci. Na většině titulech bylo obchodování nervózní, když americké futures na indexy indikovaly otevření trhů v USA se ztrátou 2%.
Akcie Orco Properties přidaly dalších 19,9%, během dne došlo k pozastavení obchodování po dvacetiprocentním růstu.
Došlo k navázání v růstu z minulého týdne, i když minulý pátek byl poslední den, kdy se obchodovalo s právem na účast na valné hromadě.
Telefonica O2 bude zveřejňovat výsledky za 1.Q zítra po zavření trhu, dnešní pokles o 2,23% je v souladu s celkově negativní náladou na trzích.
Bez zpráv se rozjely dolů akcie Unipetrolu o 3,98%.
Kromě tlaku z propadu petrochemických firem v regionu bylo vidět na trhu jednoho agresivnějšího prodejce, během dne došlo k poklesu až na hranici 110 korun.
Vybírání zisků se ztrátou dynamiky po více než 200 %-ním růstu jsme mohli sledovat před středečními výsledky u CETV, které dnes klesly o 3,45%.
Naopak akcie rakouské pojišťovny VIG přes pokles globálních akciových trhů posílily o 3,40%, hlavním důvodem je, že do konce tohoto týdne se obchoduje s právem na dividendu ve výši 1 EUR.
Index PX nakonec ztratil 1,21%, objem obchodů dosáhl pouhých 1,1 mld. korun.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services