Forex: Dolar posiluje k euru i libře

Zprávy z finančních trhů, 27. 4. 2009 12:00

Poměrně aktivní je zatím obchodování na FX, které však přineslo jen velice málo silnějších ekonomických dat.
Mezi ta nejzajímavější se tak zařadily pouze v Německu zveřejněné výsledky březnového indexu spotřebitelské důvěry (GfK), která zůstala beze změny na 2,5b. (oček.: 2,3b.) a výsledky březnového indexu cen dováženého zboží, který v Německu klesal o 0,4% (oček.: -0,2%). Británie pak v dopoledních hodinách přinesla ještě čísla z hypotečního trhu, kde v březnu podle British Bankers Association klesaly počty nově udělených hypotečních úvěrů z 28 tis. na 26,1 tis., což bylo první zhoršení po tříměsíčním růstovém trendu.
Samotný dopad evropských fundamentů na kurz eura a libry však byl pouze minimální a zatímco si na vzájemném páru obě měny více méně udržují páteční zavírací cenu, pod prodejní tlak se dostávají jak na páru s dolarem, tak k japonskému jenu.

 
Na vině je tentokrát návrat negativního sentimentu na akciové trhy, které v Evropě korigují své zisky z předchozích dnů, a tak se například německý DAX prodával před polednem níže o 1,19%, zatímco například francouzský CAC40 slábnul o 1,24% a britský FTSE100 ztrácel 0,61%.
K výprodejům v Evropě dnes přispívají zejména akcie aerolinek, které poslaly dolů obavy z prasečí chřipky, která se začala z Mexika šířit do Spojených států.
V zelených číslech jsou díky obavám z rozšíření prasečí chřipky naopak akcie farmaceutických společností.
Nervozita na finančních trzích, která je podepřena i obavami z dalšího šíření nemoci, je tak vodou na mlýn bezpečným přístavům jakým je právě dolar, který tak i přes naprostý nedostatek ekonomických dat dokázal zahájit týden poměrně značným růstem. Zatímco na páru s eurem se tak dolar prodával v 11:25 na ceně 1,3140 EUR/USD, k libře zpevňoval ve stejný čas až na 1,4523 GBP/USD.
 
Dalších ekonomických dat se dnes jak z Evropy, tak ze spojených států nedočkáme a protože nejsou ke zveřejnění nachystány žádné větší market movery ani z oblasti hospodářských výsledků firem, dolar si může většinu svých pozic držet i v průběhu dnešní seance.
Cena severomořského brentu po pátečním růstu znovu zamířila pod hranici 50 USD/barel, mírně levnější je také zlato, které se prodává za 912 USD/tr.unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

27.4.09

Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services