Forex: Libra obětí slabých fundamentů

Zprávy z finančních trhů, 27. 4. 2009 10:00

Britská libra má za sebou velmi složitý týden, který díky přílivu negativních fundamentů pasoval do pozice nejslabší z nejvíce obchodovaných měn.
Například míra nezaměstnanosti tak pokračovala v růstu a vyšplhala se až na 6,7%, index cen maloobchodního zboží se v březnu propadnul poprvé po téměř padesáti letech do záporných hodnot a velmi negativní zprávu přinesly také první odhady růstu HDP.
Ten v 1Q překvapil kontrakcí o 1,9%, která výrazně převyšovala odhadovaný propad o 1,5% a poslala meziroční kontrakci HDP na 4,1%, což je nejhorší výsledek za posledních třicet let.
Co více, britský ministr financí Alistair Darling krátce poté, co vyšlo najevo že Británie hospodařila v roce 2008 s rekordním deficitem dosahujícím 90 mld. liber, vystoupil v Parlamentu s návrhem rozpočtu na tento rok, který počítá s deficitem téměř dvakrát tak vysokým. Zadluženost Británie by navíc měla dramaticky stoupat i v dalších pěti letech, kdy deficit neklesne pod 5% HDP, což postavilo britskou ekonomiku do velmi negativního světla.
Otazníky nyní visí nad tím, jak si poradí britské dluhopisy s tak masivním zvýšením nabídky, které by do budoucna mohlo vést až k selhávání některých aukcí tak, jako se například koncem minulého měsíce stalo v případě britského dluhopisu (Giltu) s třicetiletou splatností.
V reakci na dramatický plánovaný nárůst dluhu navíc některé ratingové agentury přišly se zprávou že opět prověří britský rating a přestože podle nás zatím ztráta top ratingu nehrozí, vzkaz, který tímto prohlášením vyslaly vnímali obchodníci velmi citlivě.
Britská měna tak přes všechnu optimistickou náladu, která na fiančnních trzích v minulém týdnu opět panovala, nedokázala navázat na svůj růstový trend z minulých týdnů a dostala se pod prodejní tlak, který byl obzvláště silný na páru s eurem. 

 
Britský kalendář v novém týdnu bude na ekonomická data rozhodně chudší než v týdnu předchozím, i ten však přinese několik zajímavých výsledků.
Mezi ty nejdůležitější se přitom zařadí především výsledky spotřebitelské důvěry, dubnový index cen domů (Nationwide) a koncem týdne také dubnový PMI pro výrobní sektor.
Nejvíce mohou kurz libry rozvlnit především poslední dva zmiňované fundamenty, ani těm se však zřejmě nepodaří z britské měny smít negativní stigma, které na ní zanechal předchozí týden.
Osud britské měny tak bude mít v rukou podle našeho názoru zejména sentiment na finančních trzích, který, pokud zůstane podobně optimistický jako v minulém týdnu, může přispět k tomu, že libra umaže část ze svých ztrát.
Přestože je situace v Británii velmi negativní a ani výhled nevypadá optimisticky, libra má díky svým vysokým ztrátám z konce minulého roku poměrně dostatek prostoru, aby krátkodobě dokázala i přes takto negativní data zpevňovat.
Ztráty byly jednoduše příliš vysoké na to, aby mohla pokračovat ve volném pádu a tak má na podobně nízkých hodnotách poměrně pevnou půdu pod nohama.
Přestože v kratším horizontu skutečně může ze současných hodnot vyrazit výše, v delším horizontu vidíme její výhled stále spíše mírně negativně.
Proto bychom se nedivili, kdyby do budoucna obchodníci na každý výraznější růst libry reagovali jejím prodejem, který ji tak může jakýkoliv viditelnější posilující trend velmi komplikovat.V 8:20 se libra k dolaru prodávala na ceně 1,4562 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

27.4.09

Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services