Forex: Britský CPI v březnu +2,9%. Libra likviduje ranní ztráty

Zprávy z finančních trhů, 21. 4. 2009 12:00

Zajímavá čísla dnes v dopoledních hodinách přišla z Británie, kde byly ke zveřejnění připraveny meziroční výsledky březnového indexu spotřebitelských cen (CPI). Ten totiž po nečekaném únorovém růstu na 3,2% začal v březnu opět zpomalovat, když se dostal na 2,9%, což byl výsledek ve shodě s většinovými odhady trhu.
Jak dnes uvedla Britská statistická kancelář, největší podíl na březnovém zpomalení růstu měly především ceny bydlení, které klesaly především díky nižším cenám plynu.
Tlak na snižování cen však tentokrát přišel také díky snížení cen potravin (ovoce, zelenina) a dopravy, které klesaly díky levnější ropě.
Největší tlak na růst CPI naopak přicházel, stejně jako v minulém měsíci, zejména ze strany rostoucích cen rekreace a kultury a značnou měrou přispěly také vyšší ceny oděvů.
Přestože CPI naplnil očekávání a zamířil poprvé od března 2008 pod hranici 3%, znepokojení z hrozby vyššího růstu cen v dalších měsících přeci jen přetrvává, když jej dnes potvrdil například jádrový CPI, který je ošetřen od cen potravin a energií a který v březnu překvapil zrychlením z únorových 1,6% na 1,7% (oček.: +1,5%). Bank of England přitom do nejbližších měsíců stále počítá s prudkým snížením tempa růstu CPI, a to až téměř k nule.
Tento scénář však zdá se ohrožuje slabá libra, která zdražuje importované zboží, což by do budoucna mohlo BoE částečně svazovat ruce v případném dalším uvolňování měnové politiky.
Skutečnost, že by BoE do dalších měsíců musela brát větší ohledy na rostoucí ceny, tak dnes krátce po zveřejnění výsledků CPI pomohla libře v růstu, když ta se na páru s dolarem dostala až k ceně 1,4585 GBP/USD a pokračovala tak v likvidaci ztrát, které k dolaru nabrala v průběhu dnešního rána.
K tomu ji pomáhá také o něco lepší sentiment na finančních trzích (FTSE100 +0,43%), ke kterému přispěly mj. také výsledky britského obchodního řetězce Tesco, který vykázal v 1Q zisk ve výši 3,1 mld. liber a prokázal tak, že vůči problémům, spojeným se zpomalující ekonomikou, zůstává velmi odolný.

Nálada na librových párech však zůstává stále nervózní, když obchodníci vyčkávají především na zítřejší a páteční data, která přinesou takové market movery jako čísla z trhu práce, rozpočet na rok 2009, maloobchodní prodeje, nebo první odhady růstu HDP za 1Q.
Také dnes by tak libra mohla být spíše náchylná ke slábnutí, obzvláště pak v případě, že se na finanční trhy vrátí včerejší negativní sentiment.
V 11:00 se libra k dolaru prodávala na ceně 1,4570 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services