Forex: Euro testuje měsíční minima

Zprávy z finančních trhů, 21. 4. 2009 09:00

Evropská měna se začátkem týdne dostává do nelehké pozice, když včera na páru s eurem prolomila hranici 1,30 EUR/USD a otestovala minima z poloviny března.
Především v kratším horizontu situaci euru značně komplikuje nejednotnost Rady guvernérů ECB nad dalšími kroky, která byla viditelná jak v minulém týdnu tak včera.
Zatímco někteří členové Rady guvernérů se vyslovují pro to, aby sazby klesly až pod hranici 1% (Provopoulos, Orphanides) jiní, mezi nimiž nechybí ani těžké váhy jako Trichet, Weber a naposledy také včera Lorenzo Bini Smaghi, favorizují variantu posledního snížení sazeb na 1%, což by měla být zároveň pro úrokové sazby jejich limitní hranice.
V posledních dnech se přitom kyvadlo naklání spíše na stranu druhého scénáře, což euroví býci nenesou s nadšením, vzhledem k tomu, že by přísnější měnová politika mohla oddálit případné zotavení ekonomik zemí evropské šestnáctky.
My však tento názor nesdílíme a přestože pro euro připouštíme krátkodobá rizika spojená s tímto scénářem, druhou stranou mince je podle nás skutečnost, že by opatrnější politika ECB v delším horizontu mohla významně přispět k tomu, aby evropská měna své ztráty na páru s dolarem umazala a vyšla ze současné krize silnější.
Vedle samotné výše sazeb pak nejistota panuje také nad šíří nestandardních opatření, které by ECB měla oznámit na svém zasedání již začátkem příštího měsíce.
Jako hotová věc se zatím zdá pouze prodloužení splatnosti u dlouhodobých refinančních operací z půl roku na rok.
Otevřenou otázkou však zatím zůstává možnost přímého vykupování firemních dluhopisů, kterým by ECB měla dostat nové peníze přímo k firmám a rozhýbat tak úvěrový kanál, který se v předchozích měsících výrazně ztenčil, když meziroční tempo růstu objemu nově poskytnutých úvěrů firmám kleslo v únoru během posledních tří měsíců z 11,1% na 7,6% (obrázek níže).

zdroj: ECB

Euro navíc zůstávalo včera pod tlakem i kvůli nervózní náladě na finančních trzích, kde se jednotlivé akciové indexy dostaly do červených čísel (DJIA –3,56%), když likvidovaly značné zisky z předchozích dnů, jejichž další navyšování může být pro obchodníky v nejbližších dnech tvrdým oříškem poté, co například americký index DJ Financials rostl od začátku března do konce minulého týdne o skokových 66%.

Dnešnímu obchodování na euro-dolaru bude opět dominovat sentiment na světových (akciových) trzích, kde budou ke zveřejněné připraveny hospodářské výsledky firem jako

Coca Cola, BlackRock a Caterpillar.
Na rozdíl od včerejška však úterní seance přinese z Evropy také několik zajímavých ekonomických dat.
Březový PPI, který ráno nabídne Německo, by měl klesat o 0,3% (předch.: -0,5%) a potvrdit tak sestupný trend pro CPI do dalších měsíců, který ponechává ECB nadále určitý prostor k manévrování.
Zajímavější data však dnes přinese Německo v 11:00, kdy bude zveřejněn dubový ZEW index, který by se měl poprvé od června 2007 dostat do kladných čísel, když se od něj čeká růst z březnových -3,5b. na +1,8b.
Jakkoliv sympaticky může dubnový ZEW vypadat, oživení kterým si prošel v minulých měsících přeci jen může být poněkud zavádějící.
Jedná se totiž o ukazatel názoru expertů na situaci v Německé ekonomice a v posledních měsících se začal poměrně výrazně odlišovat od indexu IFO.
Ten je pravým ukazatelem sentimentu německých podnikatelů, když dotazuje více než 7 tis. firem a právě ten by měl více napovědět o stavu ve kterém se nachází německá ekonomika.

Včerejší výprodej společné měny na páru s dolarem byl poměrně silný a potvrdil tak skutečnost, že euro zůstává v kratším horizontu náchylné k oslabování.
Prostor ke skutečně výraznému propadu však díky opatrnější politice ECB nevidíme a případné další ztráty eura by tak podle našeho názoru mohly mít jen krátkou životnost.
V 7:45 se euro na páru s dolarem prodávalo na ceně 1,2944 EUR/USD.   

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)  


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services