Fio informuje: Burza dále roste, jak daleko je "medvěd"?

Zprávy z finančních trhů, 16. 4. 2009 17:00
Pražská burza společně s dalšími evropskými trhy ve čtvrtek posilovala, když mezi investory pokračuje pozitivní naladění z minulých týdnů.
Vládní stimuly by mohly zastavit krizi a posléze nastartovat ekonomické oživení.
Alespoň tak si to představuje rostoucí počet ekonomů a investorů.
Zatímco pro někoho může být právě až 30% růst indexů za poslední měsíc mementem, stejně tak jako rostoucí počet investorů věřících v další růst (za poslední rok je to teprve třetí případ kdy podle průzkumů býci převažují nad medvědy – a vždy se jednalo o krátkodobý vrchol následovaný propadem), média a investiční banky naopak začínají přicházet z optimističtějšími prognózami. A tak se můžeme po takové jízdě dozvědět, že například rozvíjející tzv. emerging trhy čeká ještě další až 40% růst, že máme prodávat defenzivní tituly a naopak kupovat cyklické akcie, atd. No škoda, že se s těmito doporučeními roztrhl pytel až nyní a ne před měsícem, kdy to měli investoři mnohdy o desítky procent levnější.
Zdá se, že „podvážení“ institucionální investoři v minulých dnech a týdnech přece jen něco nakoupili a teď přicházejí s doporučeními i pro ostatní.
Pokud by se jednalo o nový rostoucí tzv. byčí trh nebylo by ani teď pozdě.
Ale horší by to bylo kdybychom byli pouze v krátkodobé rallye, která je součástí většího klesajícího trendu.
Stejně tak jako jsme počátkem února hýřili optimismem a očekávali jsme ostrou růstovou rallye a s tímto názorem jsme přišli předčasně, může být volání po opatrnosti a prodávání pozic „do síly“ předčasné i nyní.
Přesto dáváme větší pravděpodobnost tomu, že trhy v březnu nedosáhly svého dna a žádný nový rostoucí „byčí“ trh před námi ještě není.
Silné rallye, kterého jsme svědky bývají typické právě pro tzv. „medvědí“ rallye a velký počet investorů obávající se toho, že jim ujede vlak a naskakující překotně do pozic také zrovna nehovoří pro dosažení dna.
Až si nakoupí poslední nerozhodný investor, až budou mít banky upsány nové akcie a zprávy z ekonomik budou vypadat velmi nadějně, pak nás může zasáhnout nová prodejní vlna.
Bohužel nelze předpovědět, zdali je medvěd za rohem nebo si to indexy namíří ještě o pár procent výše.
Do hry ještě vstupují nejrůznější umělé zásahy státu, které jako narkotika mohou dále zamaskovat pravý stav věcí.
Nebo máte pocit, že ve světě dochází k restrukturalizaci a splácení dluhů? Ve světle toho jaké názory, jsou momentálně „in“ se dnes kupci na pražské burze zaměřili na akcie ČEZu ( 3,5%), které tak prolomily hladinu 800 Kč.
Do blízkosti úrovně 80 Kč se dostaly akcie NWR ( 3%). Zahanbit se nenechaly ani „lítačky“ typu CME ( 4,4%), Orco ( 3,2%). Naopak nabídka byla na Philip Morris (-0,13%) a TO2 ( 0,8%). Vybírání zisků převažovalo na bankách, KB si tak odepsala -1,35% a Erste stagnovala pod 430 Kč.

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services