Forex: Dolar k euru zpět nad 1,32 EUR/USD

Zprávy z finančních trhů, 16. 4. 2009 16:00

Bez větší změny oproti včerejšku se dnes vyvíjí obchodování na euro-dolaru, kde dolar nadále pokračuje v oscilaci kolem hranice 1,32 EUR/USD.
Americký dolar se přitom ještě v dopoledních hodinách přiblížil k ceně 1,3130 EUR/USD, své pozice však nedokázal udržet díky optimistickému sentimentu na finančních trzích, který dnes svědčí rizikovějším aktivům a podpírá tak evropskou měnu.
Lepší náladu mezi obchodníky dnes přitom navodily především krátce po poledni zveřejněné výsledky americké banky JP Morgan za 1Q.
Ta vykázala zisk 2,1 mld. dolarů, což byl sice výsledek o 10% nižší než ve stejném čtvrtletí minulého roku, zároveň ale údaj převyšující většinové odhady trhu.
Banka se tak zařadila bok po boku vedle Wells Fargo a Goldman Sachs, které obchodníky rovněž dokázaly zaskočit lepšími výsledky.
Akcie v Evropě se tak po včerejším nevýrazném obchodování opět dokázaly dostat do zelených čísel, k čemuž pomohly především finanční tituly, a tak si například německý DAX připisoval 1,76%, zatímco francouzský CAC40 a britský FTSE100 rostly o 2,18%, resp. 1,71%.

Odpolední seance dnes přinesla také první březnová čísla z amerického trhu s bydlením, která zanechala poměrně smíšené dojmy.
Počty nově udělených stavebních povolenek totiž klesaly o 9% na 513 tis. (oček.: 550 tis.) a o 10,8% pak klesaly i počty nově zahájených staveb, které se dostaly na 510 tis. (oček.: 540 tis.). I přes slabší než odhadovaná čísla však oba ukazatele zůstávají oproti začátku roku témě beze změny, což zatím podpírá spekulace trhu na pozvolnou stabilizaci, o které začátkem tohoto týdne ve svém projevu mluvil také šéf Fedu Ben Bernanke.  Společně s výsledky s trhu s bydlením však dnes Spojené státy nabídly také počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které naopak dokázaly velmi příjemně překvapit, když klesaly z 654 tis. na 610 tis., což byl výsledek daleko lepší než původní odhady analytiků, které počítaly číslem kolem 657 tis.

Obchodníci nyní vyčkávají na philadelphský Fed index, který bude zveřejněn v 16:00 (oček.: -31,8b., předch.: -35b.) a na otevření amerických burz, které udá tón i dalšímu obchodování na FX.
V 15:10 se dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,3230 EUR/USD, zatímco k libře osciloval kolem 1,4940 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services