Akciové indexy: Optimismus po zprávě FEDU, indexy opět v zelených číslech

Zprávy z finančních trhů, 16. 4. 2009 12:00

Středeční obchodování na amerických akciových trzích se neslo v duchu zvýšené volatility.
Indexy začaly seanci v červených číslech, když obchodníky nepotěšily hospodářské výsledky společnosti Intel. V průběhu seance ale začal na trzích převládat optimismus, podpořený vyhlášením poměrně příznivých makrodat, která byla v souladu s očekáváním analytiků.
V závěru obchodování byl zveřejněn report z pravidelného zasedání FEDu (tzv.
Béžová kniha), který naznačil, že i přes stále trvající pokles americké ekonomiky již tempo zpomalování není tak vysoké.
Investory tato zpráva velmi potěšila a v poslední hodině obchodování indexy (a zejména pak akcie bankovních titulů) výrazně posílily (Dow Jones +1,35%, S&P 500 +1,25%, Nasdaq i přes negativní zprávy společnosti Intel +0,06%). Samotný finanční sektor si připsal nárůst o 3,7%.

Uvidíme, zda se pozitivní sentiment ze včerejška potvrdí i po vyhlášení dnešních makrodat.
V 14:30 budou zveřejněny počty nově vydaných stavebních povolenek (očekáváno 0,55 mil.) a také počet nově zahájených staveb (0,54 mil.). Ve stejný čas se také dozvíme tradiční data z trhu práce, tj. počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (analytici očekávají růst o 654 tis.).

Dnes vyhlašuje hospodářské výsledky 6 firem v rámci indexu S&P 500, pozornost bude věnována zejména hospodářským výsledkům banky JP Morgan.
Dále výsledky ohlásí mimo jiné internetový gigant Google či společnost Parker Hannifin.

Futures na americké indexy se zatím pohybují v červených číslech (Dow Jones -0,35%, S&P 500 -0,5%, Nasdaq -0,25%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services