Forex: Dolar má za sebou dva růstové dny. O čtvrtečním vývoji více napoví dnešní data z trhu s bydlením

Zprávy z finančních trhů, 16. 4. 2009 10:00

Druhým dnem v řadě včera zpevňoval americký dolar na páru s eurem a rostl tak o 0,3%, aby umazal veškeré pondělní ztráty, když včerejší obchodování uzavřel na ceně 1,3210 EUR/USD.
Ještě v dopoledních hodinách přitom euro dokázalo zpevňovat, k čemuž značnou měrou přispělo vystoupení šéfa německé Bundesbank a člena Rady guvernéra ECB Axela Webera, který v Hamburgu varoval před dalším snižování úrokových sazeb pod hranici 1%, což by podle něj mohlo vyvolat škodlivé ekonomické deformace na trhu i v bankovním sektoru.
Weber argumentoval zejména výrazným snížením využívání depozitní facility ECB ze strany bank eurozóny, na kterou si v současnosti banky ukládají podstatně méně volné likvidity než v minulosti, což je důkazem pozvolného zklidňování napětí mezi bankami. Například včera to bylo pouhých 23 mld. euro, přičemž ještě začátkem roku banky u ECB skladovaly více než 300 mld. euro.
Co víc , Weber se včera vyslovil pro to, aby se ECB zaměřila spíše na podporu bankovního sektoru, než na financování ekonomické aktivity.
Narážel tím zejména na očekávaná nestandardní opatření, která by měla ECB představit již začátkem příštího měsíce a které by vedle prodloužení splatnosti dlouhodobých refinančních operací, mohly nově zavést také možnost vykupování některých druhů cenných papírů z bilancí bank.
Květnová debata v Radě guvernérů tak zřejmě ještě bude zajímavá a byla to právě naděje, že by ECB mohla nadále aplikovat spíše opatrnější měnovou politiku (v porovnání s ostatními CB), která proto pomáhala společné měně k růstu.

Ten však dlouho nevydržel, k čemuž přispíval nejen nervózní sentiment na finančních trzích, ale také slabší data z USA, která pomohla zvýšit poptávku po bezpečných přístavech. Špatné zprávy pro světové akcie přinesla již v dopoledních hodinách švýcarská banka UBS, která oznámila, že do 1Q počítá se ztrátou 2 mld. franků, což negativně dolehlo také na akcie ostatních finančních institucí.
K optimismu včera nijak nepřispěly ani výsledky březnové průmyslové produkce, která v USA slábla pátým měsícem za sebou, když se propadla o 1,5% (oček.: -0,9%), i když malou náplastí pro očekávání výrobní aktivity do budoucích měsíců byly přeci jen výsledky newyorského Empire state indexu, který překvapil růstem z -38,4b. na -14,7b.
Nulový dopad na kurz americké měny pak měly výsledky březnového CPI, který klesal o 0,1% (oček.: +0,1%) a znovu tak potvrdil, že ani přes agresivní měnovou politiku Fedu zatím růst cen spotřebitelského koše není na pořadu dne, což CPI nadále odsouvá na pozadí zájmu obchodníků, když se nyní Fed zaměřuje zejména na oživení ekonomické aktivy a na stabilizaci finančního sektoru.
Přestože nakonec v průběhu odpolední seance zamířily burzy v USA do zelených čísel a euro molo umazat část ze ztrát které nabralo krátce po poledni, ani rostoucí akcie nezměnily nic na to, že se euro stalo včera opět jednou z nejslabších měn.

Po vysokých ztrátách z první poloviny března, které přišly v reakci na prohlášení Fedu vystupňovat kvantitativní uvolňování, tak dolar pokračuje v pozvolné likvidaci těchto ztrát ve které může krátkodobě pokračovat i nadále.
Hlavním zdrojem růstu americké měny jsou totiž obavy obchodníků z toho, že by recese v Evropě a například i v Japonsku mohla být díky závislosti na americkou poptávku delší, než je tomu v případě Spojených států.
Dnešek přinese na euro-dolar výsledky CPI a průmyslové produkce eurozóny, daleko větší pozornost však budou obchodníci věnovat číslům z USA, které nabídnou především březnové data z trhu s bydlením, v podobě počtů nově udělených stavebních povolenek (oček.: 0,55 mil, předch.: 0,56 mil.) a nově zahájených staveb (oček.: 0,54 mil., předch.: 0,58 mil.). Oba tyto ukazatele minulý měsíc dokázaly velmi příjemně překvapit, když se například jen počty nově zahájených staveb zvyšovaly o skokových 22,2%.
Spekulace na to, že si americký trh s bydlením již začátkem tohoto roku sáhnul na své dno přitom patřily mezi hlavní tahouny růstu dolaru z posledních týdnů.
V případě, že by tak i dnešní čísla překvapila byť jen o málo lepšími výsledky, dolaru se může dostat dalšího růstového impulsu.
Ten zatím zůstává k euru ze zdola omezený pásmem 1,31 – 1,3120 EUR/USD, po jehož trvalejším prolomení se může tlak na další zhodnocení dolaru ještě vystupňovat.
Ten se dnes v 8:00 prodával k euru na ceně 1,3185 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services