Forex: Výprodej akcií v USA i v Japonsku pomohl jenu k likvidaci ztrát

Zprávy z finančních trhů, 15. 4. 2009 10:00

Japonský jen se stal včera nejsilnější z nejvíce obchodovaných měn, když korigoval své ztráty z předchozích dnů na všech hlavních párech.
K dolaru tak japonská měna včera zpevnila o 1,2%, aby uzavřela na ceně 98,80 USD/JPY, zatímco k euru si jen připsal růst o 2% a uzavřel včerejší obchodování na 131 EUR/JPY.
Důvodem k růstu byla především nervózní nálada na akciových trzích v průběhu odpolední seance, která dotlačila americký DJIA do červených čísel (-1,71%), a to i přes velmi dobré výsledky americké banky Goldman Sachs, která překvapila vyšším než očekávaným ziskem a napodobila tak Wells Fargo, která v minulém týdnu oznámila, že počítá s rekordním ziskem. Podle včerejších výsledků Goldman Sachs zaznamenala banka v 1Q zisk dosahující 3,36 dolaru na akcií (oček.: 1,64 dolaru/akcie) a zároveň oznámila, že se bude snažit získat 5 mld. dolarů prodejem akcií, které by měly být využity na splacení půjčky, kterou dostala prostřednictvím programu TARP.
Pozitivní nálada z dopoledního obchodování však včera nevydržela, když ze Spojených států přišly výsledky maloobchodních prodejů, které slábly v březnu o 1,1% a obchodníci zůstávali nervózní před čtvrtečními hospodářskými výsledky JP Morgan a pátečními čísly Citigroup, které by mohly velmi dobrou náladu na akciových trzích utlumit a spustit likvidaci nedávných zisků zejména na akciích finančních institucí.
Ty byly v minulých týdnech skutečně extrémní o čemž svědčí i pohled na index S&P pro finanční sektor, který je oproti začátku března výše o více než 50% a jeho další růst i navzdory velmi dobrým výsledkům bank tak může být problematický.

Obchodníci na jenových párech trak využili návratu nervozity na finanční trhy ke korekci ztrát japonské měny, jak jsme ale psali i včera, přestože korekci na jenových párech díky oslabení japonské měny z minula nelze vyloučit, jakékoli výraznější zpevnění JPY mohou obchodníci poměrně rychle využít k jeho opětovnému prodeji. Japonská měna má podle našeho názoru, totiž pouze omezený prostor k trvalejší korekci, a to především vzhledem ke stavu japonské ekonomiky, která je zasažena především propadem zahraniční poptávky, který má velmi silný dopad na její HDP, jež by v roce 2009 mohlo klesat o více než šest procent, když se japonský export oproti minulému roku stačil dostat na polovinu. 

Také dnes bude pro dění na jenových párech klíčový sentiment na finančních trzích, jehož případné zhoršování může jenu otevřít krátkodobě prostor k dalšímu posilování.
Zatímco včerejšek z Japonska nepřinesl žádná data, noc ze středy na čtvrtek nová čísla nabídne, a to zejména únorový index aktivity v sektoru služeb, která by měla podle většinového konsenzu klesat o 0,8% (předch.: +0,4%). Dnešní ráno a asijská seance přinesly další výprodej akcií v Asii, když se například japonský Nikkei225 propadal o 0,96%, což pomáhalo v růstu japonské měně, která dokázala navázat na včerejší zpevnění.
V 8:00 se tak JPY prodával k dolaru na ceně 98,40 USD/JPY, zatímco k euru zpevňoval na 130,40 EUR/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services