Forex: Deficit obchodní bilance USA nejnižší od roku 1999. Dolar přichází o dopolední zisky

Velmi překvapivá data dnes přišla ze Spojených států, kde byly zveřejněny výsledky obchodní bilance a počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Asi největším překvapením se přitom staly výsledky obchodní bilance, která nadále pokračuje v prudkém snižování deficitu, jenž v únoru klesnul o skokových 10 mld. dolarů na 26 mld., zatímco obchodníci počítali s výsledkem beze změny kolem 36 mld. dolarů.
Překvapil přitom především export, který zejména díky růstu vývozu spotřebitelského zboží stoupal meziměsíčně ze 124,7 mld. na 126,8 mld., zatímco import klesal o 8,2 mld. dolarů na 152,7 mld., k čemuž nejvíce přispěly především nižší dovozy průmyslových zásob a materiálů, což platí zejména o surové ropě.
Chronický deficit obchodní bilance, který ještě v polovině minulého roku dosahoval 62 mld. dolarů, tak díky slábnoucí domácí poptávce pokračuje v prudkém ztenčování, když se v únoru dostal na nejnižší hodnoty od roku 1999 .Skutečnost, že dokázal růst export je přitom poměrně překvapivou zprávou, obzvláště zohledníme-li zpevnění amerického dolaru z minulých měsíců a bude proto velmi zajímavé sledovat, zdali tento trend potvrdí také březnové výsledky obchodní bilance.

Společně s těmito čísly z USA přišly ve stejný čas také počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti a také ty dnes dokázaly příjemně překvapit, když klesaly z 674 tis. na 654 tis. (oček.: 665 tis.). Dolar na lepší čísla reagoval poměrně vlažně a krátce po jejich zveřejnění začal mírně slábnout jak na páru s eurem, tak k britské libře, což je však důsledkem lepšící se nálady na finančních trzích, kde se akcie i díky výsledkům z USA, držely v odpoledních hodinách v zelených číslech.
Růst akcií je přitom vodou na mlýn právě pro obě evropské měny, když investoři přecházejí od bezpečných přístavů zpět k rizikovějším aktivům. Vedle příznivých dat navíc sentiment v odpoledních hodinách dokázala výrazně vylepšit americká banka Wals Fargo, která zveřejnila odhady hospodářských výsledků za 1Q, které zaskočily i největší optimisty, když banka oznámila, že počítá se ziskem dosahujícím 3 mld. dolarů, což poslalo futures na akcie banky výše o 20%.

Dolar tak díky lepšímu sentimentu na finančních trzích přichází o své dopolední zisky a v případě, že akcie v Evropě i v USA budou i nadále pokračovat v růstu, mohl by ve svém slábnutí pokračovat i v průběhu odpolední seance.
V 15:10 se dolar k euru prodával na ceně 1,3279 EUR/USD, k libře naopak osciloval kolem ceny 1,4715 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services