Akciové indexy: Vládní pomoc pojišťovnám a indexy opět v zelených číslech

Americké akcie včera zaznamenaly další nárůst, všechny hlavní indexy posílily (Dow Jones +0,61%, S&P +1,17%, Nasdaq + 1,86%). Začátek seance se nesl v duchu pozitivních zpráv týkajících se finanční pomoci životním pojišťovnám, která by mohla být použita z prostředků v rámci vládního programu TARP.  Akcie pojišťoven po této zprávě zaznamenaly výrazný nárůst – Lincoln National vyrostl o úctyhodných 32,8%, Principal Financial o 21,3% a akcie Hartford Financial posílily o 13,5%.
Optimismus na trhu podpořila také zpráva společnosti Pulte Homes, která plánuje převzít společnost Cemtex za částku 1,3 miliardy dolarů, čímž by na trhu vznikl nejsilnější hráč na poli stavebních společností (dle objemů prodeje).
Na poli korporátních zpráv byla věnována pozornost vyhlášení výsledků hospodaření firem za minulý kvartál. Po nepříliš uspokojivém reportu společnosti Alcoa překvapily naopak výsledky společnosti Bed Bath & Beyond, jejíž zisk na akcii činil 0,55, což sice znamenalo pokles oproti loňskému roku, nicméně analytici očekávali zisk ve výši 0,44 USD/akcii. Akcie společnosti vzrostly v průběhu včerejšího obchodování o výrazných 24,3% a pro trh jako celek znamenala tato zpráva další známku možného oživení americké ekonomiky.

Pozitivní náladu v závěru obchodování utlumila zpráva z posledního zasedání FEDu, která předpovídá, že reálný HDP by měl začít pozvolna růst až v příštím roce.
Indexy si ale i přes tuto negativní zprávu udržely své zisky a zakončily seanci v zelených číslech.
Největší nárůst si připsal sektor služeb, který vzrostl o 2%.
Co se dnešních makroekonomických zpráv týká, v 14:30 bude vyhlášen počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, přičemž analytici očekávají nárůst o 660 tis.
Ve stejnou dobu se dozvíme údaje o americké obchodní bilanci za únor (očekáván je deficit ve výši 36,6 mld. USD) a dále index importních cen (očekáván nárůst o 0,9%).

Futures na americké indexy se zatím pohybují v zelených číslech na vlně optimismu z asijských trhů (Dow Jones + 0,49%, S&P 500 +0,49%, Nasdaq +0,4%). Obchodníci uvítali zprávu ohledně další pomoci japonské ekonomice ve výši 150 mld. dolarů a hlavní asijské indexy zaznamenaly výrazný nárůst (Nikkei 225 +3,7%, Hang Seng + 2,3%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services