Inflace v březnu vzrostla kvůli benzínu a cigaretám

Inflace v březnu vzrostla na 2,3% r/r z 2,0% v únoru.
Výsledek byl vyšší než očekávání (AFT i trh shodně  2,1%). Meziměsíčně cenová hladina vzrostla o 0,2% a to především kvůli dražším pohonným hmotám (+2,4% m/m), přesněji řečeno dražšímu benzínu (+2,9%), protože cena nafty poklesla o 0,2%.
Vzrostlo regulované nájemné (+1,2%). Vyšší byly také ceny cigaret (0,9%). Naopak poklesly cen rekreací (-3,1%) s koncem zimní sezóny a drobně se snížily ceny potravin (-0,2%).   Inflace je nejen v březnu, ale v souhrnu za celé čtvrtletí je vyšší než se očekávalo, včetně prognózy ČNB. Částečně se projevila slabší koruna (dražší pohonné hmoty), ale také pokles poptávkových inflačních tlaků zatím není tak výrazný, jak se očekávalo vzhledem k poklesu ekonomiky.
I tak očekáváme, že během 2Q dojde k výraznému poklesu inflace pod 1%, když ze statistik vypadne vliv výších tabákových daní (vliv cca 0,6 p.b.) a dojde se zpožděním ke snížení cen zemního plynu domácnostem.  Pokles inflace na nulu v polovině roku, jak očekávala ČNB se ukazuje každý měsíc jako méně pravděpodobný a naopak podporuje naši projekci poklesu "pouze“ pod 1% (0,7-0,9%). Naopak v druhé polovině roku by inflace mohla opět mírně vzrůst, kdy se projeví nižší srovnávací základna a vliv slabší koruny.
Za celý rok očekáváme průměrnou inflace na úrovni 1,7%.   Další změnu úrokových sazeb (1,75%) zatím již neočekáváme.
I přes ekonomickou recesi výraznějšímu uvolnění měnové politiky podle našeho názoru brání riziko slabší koruny a nižší pokles inflace.   Devizový trh přešel výsledky bez reakce a koruna se obchodovala na úrovni 26,60 CZK/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services