Forex: Bank of England dnes rozhoduje o sazbách. Libra se drží nad 1,47 GBP/USD

Další mírně nervózní seancí si včera prošla britská libra, která pokračovala na páru s americkým dolarem v korekci, již zahájila začátkem tohoto týdne.
Přestože včerejšek nepřinesl žádná zásadní ekonomická data, libře především ráno a dopoledne neprospívala nervózní situace na finančních trzích, která se táhne jako červená nit celým dosavadním týdnem, když obchodníci nejsou ochotni dále pokračovat v nákupu akcií, které si v posledních čtyřech týdnech prošly strmým růstem. Obávají se totiž začínající výsledkové sezóny, která by mohla přinést řadu nemilých překvapení a zcela zatím navíc není vyřešena také otázka dalšího vývoje největších světových ekonomik, které se budou muset i do dalších měsíců vypořádat s pokračující ekonomickou krizí.
Jediným zajímavějším fundamentem z Británie tak včera byly pouze výsledky dluhopisové aukce, kdy DMO vydražil indexovaný Gilt v objemu 1,1 mld. liber a s výnosem 1,093%.
Přestože se jednalo o Gilt se splatností v roce 2032, bid/cover koeficient, tedy poměr mezi celkovým poptávaným a nabízeným objemem dosáhl 2,08.
To je však v porovnání s předchozím výsledkem podobné aukce, kdy bid/cover dosahoval 2,62, relativně horší výsledek.
Obavy obchodníků z delšího konce výnosové křivky tak nadále přetrvávají, což je patrné především u běžných Giltů, které nejsou vázány na CPI, čehož důkazem je aukce třicetiletého Giltu z konce března, kdy celková poptávka nestačila pokrýt nabízených 1,75 mld. liber a DMO tak musel poprvé od roku 1995 část této aukce stáhnout.

Slabší aukce však na kurz britské měny neměla téměř žádný dopad a byla tak pouze připomínkou toho, že důvěra obchodníků v Británii nadále nijak výrazně nenarůstá.
Podstatně zajímavější může být pro britskou měnou ale již dnešní seance, která přinese nejprve výsledky indexu cen výrobců (PPI) a obchodní bilanci a poté v odpoledních hodinách ještě rozhodování Bank of England o úrokových sazbách.

Od březnového PPI pro vstupní ceny dnes trh čeká třetí růst v řadě, a to tentokrát o 0,8% (předch.: 0,6%), zatímco PPI pro ceny výstupní by měl stoupat stejně jako v únoru pouze o 0,1%.
Index cen výrobců patří mezi věrné ukazatele budoucího vývoje CPI a jeho vyšší než očekávaný růst (1% a výše) by dnes krátkodobě mohl dodat odvahu librovým býkům. To obzvláště poté, co březnový CPI překvapil růstem z 3% na 3,2%, zatímco odhady počítaly s jeho zpomalením na 2,6%, což částečně podkopalo očekávání některých investorů, kteří stejně jako BoE počítají do dalších měsíců s výrazným útlumem cenového růstu.
Případné zpevnění libry v reakci na vyšší než očekávané výsledky PPI by však skutečně mělo být spíše jen krátkodobého charakteru (implikovalo by totiž možnost přísnější měnové politiky BoE), a to zejména proto, že kombinace recese a rostoucího CPI je tím posledním, co v současnosti slabá britská ekonomika potřebuje.
Ve stejný čas jako PPI (10:30) dnes přijde na řadu také únorová obchodní bilance (GBP)(oček.: -7,6 mld., předch.: -7,7 mld.), od té však žádný větší dopad na kurz libry neočekáváme.

Bez většího vlivu na kurz britské měny by dnes kupodivu mohlo být také zasedání Bank of England. V případě že banka naplní většinová očekávání a nebude chtít sazby snižovat ze současných 0,50%, je totiž docela pravděpodobné, že své rozhodnutá nedoprovodí žádným komentářem tak, jako to měla ve zvyku vždy v minulosti v případě ponechání sazeb beze změny.
Pokud však banka ke svému rozhodnutí doplňující komentář přidá (spíše neočekáváme) a bude se snažit nějakým způsobem upřesnit své budoucí kroky například v oblasti kvantitativního uvolňování, mohlo by se i zasedání BoE stát poměrně silným market moverem.

Včera se britská měna i díky odpolednímu zlepšení sentimentu na finančních trzích propadla k dolaru pouze k ceně 1,4690 GBP/USD, tyto ztráty však dnes ráno dokázala poměrně snadno umazat.
V 8:10 se tak libra k dolaru prodával na ceně 1,4728 GBP/USD.

 Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services