Forex: Kontrakce HDP eurozóny ještě hlubší než se čekalo. Euro zpět pod 1,33 EUR/USD

Ještě o něco hlubší než napovídaly původní odhady, byla kontrakce HDP eurozóny v posledních třech měsících minulého roku.
Zatímco březnové odhady eurostatu hovořily o kontrakci HDP o 1,5%, dnešní finální revize toto číslo poslala ještě o desetinu výše na 1,6%.
Díky poslední revizi si navíc pohoršil HDP také meziročně, když se propadnul ve 4Q o 1,5%, oproti původně odhadovaným 1,3%, což představuje nejhorší výsledek od roku 1995, kdy eurostat začal s měřením. Na kontrakci HDP se koncem roku značnou měrou podílel především klesající export, který slábnul o 6,7%, zatímco import klesal pouze o 4,7%. Úbytkem o 4% si pak prošly také hrubé soukromé domácí investice a nižší o 0,3% byly také výdaje domácností, jakožto důkaz slábnoucí domácí poptávky, na kterou začala doléhat zhoršující se situace na trhu práce a klesající spotřebitelská důvěra.
Výsledky HDP dnes potvrdily v jak hlubokém útlumu se eurozóna nacházela koncem minulého roku a bohužel ani předběžné odhady HDP za 1Q, které eurostat nabídne příští měsíc, s velkou pravděpodobností nebudou o nic lepší než tato čísla.
V prvních třech měsících se totiž situace v eurozóně nadále vyostřovala, když dramaticky klesaly objemy nových objednávek, což mělo silný dopad na průmyslovou výrobu a následně i míru nezaměstnanosti, která začala rychle narůstat.
Obavy z dalšího zhoršování situace v eurozóně a dalšího prohlubování kontrakce tak dnes nepříjemně doléhají na evropskou měnu, která slábne nejen na páru s dolarem a jenem, ale také k britské libře.

K výprodejům na páru s americkou a japonskou měnou euru pomáhá přitom také situace na finančních trzích, která je od včerejška napjatá, když akciové indexy v Evropě pokračují v korekci dřívějších zisků.
V odpoledních hodinách tak jen německý DAX ztrácel 1,11%, přičemž mezi nejvíce ztrátové tituly se zařadily především banky Commerzbank (-6,7%) a Deutsche Bank (-5,4%). Akcie finančních institucí jsou pod prodejním tlakem již od včerejška, kdy byl zveřejněn report jednoho z uznávaných analytiků Calyon Securities, podle kterého by měly ztráty bank na nekvalitních úvěrech do dalších měsíců výrazně narůstat.
Své pak s důvěrou obchodníků udělal také dnešní komentář George Sorose, podle kterého byl březnový růst akcií pouze korekcí uprostřed medvědího trhu.
Díky slabým datům a nervózní náladě na trzích tak euro zůstává pod tlakem a v 14:50 se k dolaru prodávalo na ceně 1,3276 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services