Forex: Euro k dolaru v novém týdnu silnější. Další růst však mohou komplikovat přicházející data

Evropská měna si v minulých dnech dokázala projít velmi úspěšným týdnem, když se ji podařilo umazat předchozí ztráty a uzavřít týden na páru s dolarem v zisku 2% na ceně 1,3480 EUR/USD.
Zatímco v prvních březnových týdnech euru pomáhaly především rostoucí akciové indexy, když si jen za poslední čtyři týdny DJIA připsal 20%, v minulém týdnu překoupenému euru přispěchala na pomoc Evropská centrální banka, která je hlavním důvodem proč euro dokázalo uzavřít v zisku.
ECB totiž snížila sazby oproti očekávané redukci o 50bsp. pouze o 25bsp. na 1,25%, čímž obchodníky dokonale zaskočila.
Překvapení pak okořenila skutečností, že nenabídla žádné předem avizované nestandardní opatření, i když podrobnosti šéf banky Trichet přeci jen přislíbil již na květnovém zasedání.
Pozdvižení, které ECB svým rozhodnutím na devizovém trhu vyvolala, tak pomohlo společné měně k novým ziskům, když se banka začala opět profilovat jako ta, která nehodlá bezhlavě následovat příklad amerického Fedu, nebo Bank of England.

Otázka do nového týdne tak zní: povede se euru dosavadní zisky k dolaru udržet a popřípadě ještě navýšit? Podle našeho názoru to může mít společná měna minimálně velmi obtížné.
Přestože jí v delším horizontu na páru s dolarem věříme, to čemu zatím příliš nevěříme jsou zisky na akciových trzích z posledních týdnů, které byly dramaticky povzbuzeny takovými zprávami jakým bylo například zasedání zemí G20, či rozhodnutí amerického Výboru pro účetní standardy o rozvolnění účetního pravidla mark-to-market, které budou mít na reálnou ekonomiku v delším horizontu podle našeho názoru mizivý dopad. I v případě, že by navíc růst na akciových trzích pokračoval také v nadcházejících dnech, nemůžeme se ubránit dojmu, že další prostor k růstu evropské měny k dolaru budou euroví býci hledat jen těžce, což by mohlo přispět ke korekcím zisků společné měny, a to o to více v případě, že by se do červených čísel dostaly také akciové indexy.
S těmi v dubnu začne hýbat výsledková sezóna od které se dají očekávat spíše nepříjemná překvapení a první ochutnávku přinese již pondělí a úterý, které nabídnou výsledky společností Corporate America a Alcoa. 

Co se ekonomických dat týká, mezi nejzajímavější se v eurozóně zařadí výsledky maloobchodních prodejů eurozóny a z Německa pak také obchodní bilance, průmyslová produkce a dynamika růstu nových objednávek, což jsou data, která mají výrazný potenciál překvapit spíše horšími čísly a která následně mohou mít negativní dopad na kurz společné měny.
Značný dopad na kurz eura zejména na páru s dolarem pak může mít také středeční zasedání Fedu, i když od toho tentokrát žádné nové zásadní zprávy neočekáváme, když vše podstatné bylo oznámeno již na minulém zasedání poté, co Fed rozhodl o tom, že začne vykupovat americké vládní dluhopisy a navýší odkupy cenných papírů krytých hypotékami. Pondělní obchodování začalo euro na páru s americkým dolarem mírným růstem, ke kterému přispěla především nálada v Asii, kde se akcie dokázaly dostat do zelených čísel (Nikkei225 +1,24%). V 8:45 se tak euro prodávalo k dolaru na ceně 1,3538 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services