Forex: ECB dala euru šanci uzavřít končící týden na páru s dolarem v zisku

Nebývá to u ní zvykem, ale i Evropská centrální banka včera ukázala, že dokáže překvapit.
Namísto očekávané redukce sazeb o 50bsp. až na 1%, banka srazila základní sazbu pouze na 1,25% a dokonale tak zaskočila obchodníky, kteří ve velké většině brali redukci o půl procenta jako hotovou věc.
Ani na následné tiskové konferenci šéf banky Jean-Claude Trichet přitom nijak jasně nenaznačil, že má banka v úmyslu pokračovat v dalším snižování sazeb a jediné co velmi opatrně přiznal tak bylo, že sazby na současné výši ještě nemusejí být úplným spodním limitem. Tím sice otevřel dveře ještě alespoň jedné redukci o 25bsp., zatím si ale nejsme zcela jisti tím, že by tato redukce měla přijít již na květnovém zasedání.
Trichet včera velmi překvapivě nepřinesl ani žádné novinky ohledně nekonvenčních opatření, které on sám a někteří z dalších členů Rady guvernérů (Papademos, Weber) naznačovali v průběhu minulého měsíce.
Přesto ale jasně řekl, že se určitá opatření chystají a detaily by měly být známi již na příštím zasedání.
Nadále tedy počítáme s tím, že by měla být prodloužena délka dlouhodobých refinančních operací (LTRO) z šesti na dvanáct měsíců a reálně zatím vidíme, také možnost, že ECB začne nakupovat firemní dluhopisy, což v minulém týdnu naznačil Lucas Papademos.
ECB ale včera překvapila také do třetice, a to poměrně přívětivým komentářem na adresu dalšího ekonomického vývoje a cenového růstu.
Přestože Trichet znovu řekl, že poptávka bude i nadále slábnout, kladl poměrně značný důraz na to, že vládní fiskální stimuly pomohou ekonomice k oživení a ta by se mohla již v roce 2010 začít pozvolna zvedat.
Velkým překvapením pak byla jeho smířlivá slova k růstu CPI, který sice bude i nadále slábnout a v blízké době může dokonce krátkodobě klesnout do červených čísel, ve střednědobém horizontu jsou ale podle Tricheta další rizika zhruba vybalancovaná.

Nebylo proto divu, že si včera evropská měna připsala na páru s dolarem strmý růst, když zpevnila o 1,8%, aby uzavřela na ceně 1,3460 EUR/USD, zatímco například k japonskému jenu rostla o 2,9%.
Euro si tak zatím drží statut měny, za kterou stojí, v porovnání s ostatními nejvíce obchodovanými měnami, relativně opatrnější měnová politika centrální banky, což mu může i do dalších dnů dodávat na atraktivitě.
Hodně včera k růstu eura navíc přispěly také rostoucí akciové indexy, když si například jen v Německu DAX připisoval 6,07%.

Páteční obchodování z eurozóny nepřinese jediný zajímavější fundament a další osud společné měny tak bude ovlivňovat především nálada na finančních trzích.
Na tu budou mít dnes největší dopad především americká data z pracovního trhu, která přijdou na řadu ve 14:30 a která se mají potenciál stát velmi silným market moverem. Euro včera získalo díky ECB o něco silnější půdu pod nohama a v případě, že by i dnes pokračovaly akciové indexy v růstu, může se mu otevřít další prostor ke zpevnění, který shora není omezen žádnou silnější technickou barierou.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services