FASB je připravena poskytnout firmám volnost při oceňování aktiv

Očekává se, že americká rada pro účetní standardy (FASB) zmírní pravidla, která nutí banky oceňovat aktiva za současné ceny, čímž by jim umožnila papírově snížit ztráty.
Větší uvolnění, které se týká finančních institucí, by však podle některých expertů mohlo podkopat nový záchranný plán vlády, podle kterého se vláda připojí k soukromým investorům a koupí toxická aktiva bank za zhruba 500 mld. USD.
Pozn: dnes bylo schváleno, že americké firmy budou mít větší volnost při oceňování, což by mělo podpořit rozvahu bank.
Změny umožní ocenit aktiva při ceně řádného prodeje místo nuceného prodeje.
Nová pravidla budou aplikována od 2. čtvrtletí.
Rada pro účetní standardy minulý týden po tlaku ze strany Kongresu navrhla mírnější verzi takzvaného pravidla tržního ocenění (mark-to-market). Jedná se o požadavek, podle kterého společnosti oceňují svá aktiva za ceny, které odrážejí současné podmínky na trhu.
Tyto změny umožní, aby byla aktiva oceňována na cenu, za kterou by podle projekcí bank mohla být prodána v budoucnu a nikoli v současném nepříznivém prostředí.
Pravidla tržního ocenění, která jsou také známa jako účtování za tržní cenu (fair value accounting), přinutila banky, aby přistoupily k vysokým odpisům určitých finančních aktiv, a to zejména u cenných papírů spojených s vysoce rizikovými (subprime) hypotékami. Účetní knihy bank obsahují toxická aktiva za zhruba 2 bil. USD, což s postupující finanční krizí způsobovalo bankám problémy.
Tato skutečnost vedla k tomu, že bankovní sektor i zákonodárci tlačili na zmírnění účetních pravidel a zvýšení flexibility.
Někteří experti se však domnívají, že společnosti tuto úlevu využijí k podpoře hodnoty svých aktiv ve svém účetnictví na "nereálné úrovně“, řekl minulý týden Robert Willens, expert na daňové a účetní záležitosti na Wall Street. "Uvolnění pravidel ze strany FASB možná přichází v tom nejméně vhodném čase“, řekl Willens.
V krátkodobém horizontu budou banky ze zvýšení hodnoty svých aktiv profitovat, ale vyšší ohodnocení by mohlo odradit potenciální soukromé investory, kteří neradi přeplácejí, i když vláda ponese většinu rizika.
Pokud aktiva v účetnictví bank zůstanou, banky by se mohly i nadále zdráhat poskytovat úvěry.
Tato skutečnost by mohla podkopat plán vlády rozhýbat úvěrový trh a ekonomiku. "Banky potřebují flexibilitu“ při oceňování aktiv, ale pravidlo účtování v reálných hodnotách by nemělo padnout, uvedla ve středu na setkání bankovních ředitelů Sheila Bairová, šéfka Federal Deposit Insurance Corp. "Rozvahy příslušných bank si musí zachovat integritu“, dodala Bairová.
Zastánci pravidla účtování v tržních cenách argumentují tím, že pozastavení nebo zrušení tohoto pravidla, tak jak na podzim požadovali ředitelé bank, by oslabilo transparentnost finančních výkazů společností a vedlo by k poškození investorů a kapitálových trhů.
Nicméně podle kritiků toto pravidlo umožňuje velké odpisy a oslabuje důvěru investorů v banky, přičemž neodráží skutečnou hodnotu špatných aktiv spojených s hypotékami, a ani vyšší hodnocení, které by aktiva mohla v budoucnu po zotavení trhu získat.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services